ZETApress

hírportál

Van új a Föld alatt

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma immáron 15. alkalommal mutatja be az elmúlt év legszebb és legjelentősebb régészeti leleteit a nagyközönség számára ? tudtuk meg ma délelőtt a Szentendrei úti múzeumban a 2011. évi aquincumi szezon megnyitóján.

A Válogatás a 2010. év legszebb ásatási leleteiből. Régi lelőhelyek ? új eredmények kiállítást Dr. Bondár Mária kandidátus, az MTA Régészeti Intézete igazgató-helyettese nyitotta meg. Elmondta, hogy a főváros területének régészeti célú kutatásai már több mint 120 éves múltra tekintenek vissza. Folyamatosan tárják fel a múlt emlékeit Budapesten, egyre bővülő forrását adva a városi és városperemi területek régmúltjának mind átfogóbb megismeréséhez.

Így történt ez 2010-ben is, amikor ? a gazdasági recesszió ellenére ? nem csak a történelmi városmagokról eddig meglévő ismereteink gyarapodtak, hanem a külső kerületek nagyobb területrészeket magában foglaló tájegységeinek településtörténete is a korábbi kutatásokra épülő újabb tudásanyaggal bővült. Napvilágra került Aquincum polgárváros úgynevezett Festőháza, déli városfala és a településhez tartozó temető (egykori Gázgyár) újabb részlete, de megtaláltuk a Duna óbudai szakaszán a pannóniai határerődítés részét képező IV. századi őrtorony-hálózat eddig ismeretlen harmadik tagját is.

2010-ben újabb információkhoz jutottunk a budatétényi és szigetszentmiklósi Duna-part, illetve az óbudai Csúcshegy-Harsánylejtő északi hegyoldalának eddig ismert őskori, római kori, népvándorlás-kori és középkori településtörténetéhez. Az új eredményeket olyan látványos tárgyak képviselik, mint a 7000 éves arcos edény és agyagszobrocska (idol) töredéke, üvegedények, ékszerek, ruhakapcsoló-tűk (fibulák), érmek, és mécsesek, valamint két középkori bronz párta (fejdísz).

Az egykori építészeti tudás és lakáskultúra viszonyaiba engednek bepillantást a XI. Növény utcában feltárt épületmaradványok nyomán készült új-kőkori, avar kori házrekonstrukciók. A kiállítás egyik látványossága az óbudai helytartói palota fonatmintás küszöbmozaikja, mely a múlt század közepi palotaásatásból származik, restaurálása viszont tavaly történt meg, így 40 éve most láthatja először a nagyközönség.

Múzeumunk várhatóan 2012-ben is, mint eddigi fennállása alatt minden évben, tovább gyarapítja majd a főváros területének régmúltjáról eddig megszerzett ismeretanyagot ? mondta el Szilas Gábor régész, aki Láng Orsolyával együtt a kiállítást rendezte.

Szóljon hozzá!