ZETApress

hírportál

Műhelybeszélgetés a Néprajzi Múzeumban!

A Néprajzi Múzeum Barátainak Köre Egyesület műhelybeszélgetés-sorozatot indított, mely a Turizmus ? Népművészet ? Kortárs kézművesség ? Szuvenír tematikát járja körül. Tegnapi előadásukat a montázst készítő Lantai József is végighallgatta.

A bevezető előadást tegnap Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza főmunkatársa tartotta Új utak keresése a népi kézművességben címmel. Az előadást követő műhelybeszélgetés moderátora Tóth G. Péter, a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Főosztályának vezetője volt.

Minőségi ajándéktárgy turistáknak!

Ez év áprilisában új kezdeményezés indult el a BTSZK Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft, a Néprajzi Múzeum és a Néprajzi Múzeum Baráti Köre összefogásával. A három szervezet a közeljövőben alapvető szemléletváltást szeretne a hazai ajándéktárgyak, és azokat ?színre vivő? vásárok termékkínálatában elérni. Az utóbbi évek során egyrészt a gazdasági recesszió és a korlátozott megjelenési lehetőségek, másrészt a gyakori személyi változások következtében a kézműves vásárok színvonala csökkent.

Egyre szűkül a magyar kézművesség hagyományait folytató, ugyanakkor korszerű, a mai tárgykultúrába illeszkedő termékek köre. Néprajzos és turisztikai szakemberek közös munkájával, többféle szempontot is figyelembe véve formálódik majd az a korszerű vásár-kép, mely a pozitív ország- és város-imázs kialakulását is elősegítheti. A kézművesek részéről rendkívül nagy a fogadókészség az újfajta kezdeményezésre, mely olyan alkotók számára is bemutatkozási lehetőséget kínál, akik az eddigiek során minőségi termékeikkel nem jelenhettek meg turisztikailag frekventált rendezvényeken.

A Néprajzi Múzeum megújuló Húsvéti Kézműves Vására április 16-17-én ? Nagyszombaton és Húsvétvasárnap ? számukra is alkalmat kínál a kézműveseknek bemutatkozásra. A három szervezet olyan újszerű, esztétikus, tényleges használati funkcióval is rendelkező kortárs alkotásokat vár, melyek az adott régiót, mesterséget képviselik, és melyek ajándéktárgyként felidézik a térség hagyományos kultúráját, miközben a XXI. század tárgyi világába illeszkednek.

Az áprilisi vásáron nem csak néprajzos és turisztikai szakemberek, de a közönség is szavazhat a legkedvesebb termékekre. A sikeresen szereplő kézműveseknek lehetőségük nyílik majd a Karácsonyi Vásáron való részvételre, és egy majdani szuvenírbolt-hálózat termékpalettájának alakítására is.

Szóljon hozzá!