ZETApress

hírportál

Színpadképek a Várban

Illúziók birodalma ? jezsuita iskoladrámák színpadképei címmel nyílt kiállítás délután 3-kor a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, a Budavári Palota E épület I. emeletén. Mivel ma már 4-kor egy miniszteri díszvacsora miatt bezártak, megtekinteni csak holnaptól lehet.

A jezsuita iskoladrámák színpadképei, látványtervei, barokk rajzok és metszetek 106 darabos kollekciója, egy egyedülálló színpadterv gyűjtemény, amely a világ szellemi örökségének kiemelkedően fontos művészeti és színháztörténeti dokumentuma. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szcenikai gyűjteményében lévő műtárgy-együttes, képzőművészeti-színháztörténeti anyag, a világon szinte egyedülálló. A jezsuita díszlettervekből Európában is alig 15-20 darab található.

A kiállításról

Az 1700-as évekből származó jezsuita iskoladrámák előadásainak kézzel festett, díszlettervei, kelléktervei, színpadi tereinek metszetei, kerti architektúra képeinek színes ceruzarajzai, tusrajzai, kézi merítéssel, jó minőségű rongypapíron láthatók. A kivételes anyagra már az 1990-es években felfigyelt a nemzetközi kulturális világ is. Dr. Benito Ortolani és Marcello Fagiolo olasz barokk kutató professzorok is tanulmányozták a páratlan gyűjteményt.

Európában ez az egyetlen, nagy számban fennmaradt korai vizuális anyag. A kiemelkedő műtárgyakat Magyarországon először Csatkai Endre ismertette 1936-ban, a Színpad című folyóirat hasábjain. Az európai színháztörténet kiemelkedő jelentőségű jezsuita tervgyűjteményét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 1965-ben vásárolta meg a Storno Gyűjteményből.

A számos művész kezétől származó metszetek, rajzok tartalmilag sokszínű képet mutatnak. Díszlettervek, jelmezrajzok, kelléktervek, elő- és háttérfüggönyök, térkompozíciók, a barokk spektákulumok díszlettípusai. A barokk ?theatrum mundi? gondolat vizuális megjelenítése a színpadon.

A rajzokat 2000-ben a Soros Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap segítségével restauráltatta az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Ennek az anyagnak nemzetközi jelentőséget biztosít a jezsuita rend országhatárokon átívelő tevékenysége, működése. A Budapesti Történeti Múzeumban rendezett tárlat a gyűjtemény első teljes bemutatója.

A kiállítás nemcsak a barokk képzőművészetről ad árnyalt képet, hanem a jezsuitakollégiumok szerepét is bemutatja az oktatás és színjátszás fejlődésében. A barokk színpadtervek és dekorációk a világ szellemi örökségének kiemelkedően fontos művelődéstörténeti és színháztörténeti dokumentumai, páratlan értékei.

Közreműködők

A kiállítás rendezője: Turnai Tímea. Látványterv, grafika: Birtalanné Jankó Melinda. Installáció: Ördög Edit restaurátor, BTM Üzemeltetési Osztály. Film: Turnai Tímea. Kölcsönző gyűjtemények: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Dalmatica, szakrális kellékek: Jézus Szíve Plébánia. Jelmezek: Ballá Ildikó, Új Színház. A június 19-ig látható kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénye.

Szóljon hozzá!