ZETApress

hírportál

Szevasz, Tavasz!

A Néprajzi Múzeum új, formabontó húsvéti programsorozattal várja a diákokat, a pedagógusokat és a nagyközönséget március 22-e és április 25-e között ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Honnan a bárány és mi van a nyúlon túl? Vödörből vagy SMS-ben locsoljunk? Gereblyét vagy laptopot fessünk a piros tojásra? ? tehetjük fel a kérdéseket. Napjaink húsvéti ünnepeit a falusi közösségekben és városi terekben egyaránt a kulturális elemek sokszínűsége jellemzi. A keresztény egyházi hagyományokra paraszti és polgári szokások rakódtak, az ezredforduló fogyasztói magatartása pedig egészen új elemekkel bővítette az ünnep tárgyi világát, szokásait.

A húsvéti jelképeket érdemes egyenként szemügyre vennünk, de mai ünnepi szokásaink feltérképezése általában is hasznos lehet. Közös vizsgálódásunk során kiderül, hogy népszokások ma is keletkeznek, hogy az ünnep tárháza nem csak ürül ? ahogyan azt sokan vélik ? hanem új elemekkel gazdagodik is.

Hímes tojás, csoki bárány, graffiti nyúl

Friss múzeumpedagógiai foglalkozások általános és középiskolás diákoknak archív filmekkel, műtárgyakkal, néprajzi képekkel, közös beszélgetéssel és tojásdíszítési gyakorlatokkal. Ünnep és hétköznap, hagyomány és kortárs kultúra, fogyasztás, locsolkodás és partyzás. A programok 60-90 percesek, keddtől péntekig naponta 10-18 óra között előzetes bejelentkezéssel igényelhetők. Belépő 600-800 forintt/fő.

Töltött rózsa és kakastaréj

Vetítettképes előadás és tojásdíszítési gyakorlat felnőtteknek, benne a hagyományos tojásfestés története, a festett tojások motívumkincse és azok jelentéstartalma, valamint az írókás tojásfestés csínja-bínja a tojás kifújásától a többszínű írott tojásokig. A programok 150 percesek, csütörtökönként 15-17.30 között előzetes bejelentkezéssel látogathatók. Belépő: 800 forint/fő.

Élő népművészet

Tárlatvezetések a kiállításban a rendezők közreműködésével. A hagyományőrző kézművesség kiemelkedő kortárs alkotásainak tematikus bemutatója. Időpontok: március 26. 12:30, április 2. 11 óra, április 9. 11 óra, április 16. 14 óra, április 17. 11 óra, április 23. 11 és 15 óra, április 24. 11 és 15 óra, április 25. 11 és 15 óra. A program kiállítási belépővel látogatható. A meghirdetett időpontokban az Élő népművészet című kiállítás rendezői: Beszprémy Katalin, Katona Edit és Csupor István tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A kiállításban ? az ötévente meghirdetett pályázat legszínvonalasabb alkotásai mellett ? látható a népművészet felfedezését bemutató múzeumi gyűjteményi anyag is, amely régi tárgyakból válogat, és a népművészeti mozgalom legfontosabb irányzatait és korszakait mutatja be. A kiállítás a hagyományőrző kézművesség legkiemelkedőbb alkotásait tárja a nagyközönség elé, méghozzá tematikus egységekbe rendezve, a teljesen hagyományos megfogalmazásúaktól az iparművészettel kacérkodó munkákig, megkönnyítendő a megértést, a befogadást.

Míves Hímes

Húsvéti kézműves kiállítás és vásár, ünnepi készülődés, mesterség bemutató, virágültetés, tojásfestés és húsvéti dekoráció készítés április 16-17-én 10-18 óráig. Felnőtt belépő: 1200 forint, diák és nyugdíjas 600 forint, családi 2100 forint.

Éneklő Ifjúság Hangverseny

Ma délután 4 órakor Belváros-Lipótváros hagyományos tavaszi kulturális rendezvényének, az Éneklő Ifjúság hangversenynek a Néprajzi Múzeum ad otthont. Az V. kerületi iskolák közreműködésével zajló nagyszabású seregszemlén háromszázötven diák vesz részt. A hangverseny 1000 forintos belépőjeggyel látogatható, amellyel a Néprajzi Múzeum valamennyi kiállítása is megtekinthető. Fellépnek: Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium, Deák téri Evangélikus Gimnázium, Hild József Általános Iskola, Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium Szent István Általános Iskola, Váci Utcai Ének-zenei Általános iskola és Veres Pálné Gimnázium. A hangversenyt Varga Sándorné alpolgármester asszony nyitja meg. Szervező: Papné Diósi Ágnes karnagy.

Szóljon hozzá!