ZETApress

hírportál

Pilóta a kávéházban

Angyal László fotóiból nyílt kiállítás vasárnap este a ferencvárosi Eckermann Caféban, a Goethe Intézet épületében. S miért épp ott? Mert Antoine de Saint Exupéry már korábban is találkozhatott volna József Attilával, talán épp 1935 nyarán a párizsi Lipp sörözőben? S ez az együttlét, a halálosan megkésett találkozó most végre összejött. A tulajdonos, a magyar irodalom és kávéházi kultúra iránti megszállottságáról ismert Wilhelm Droste jóvoltából József Attila mindig jelen van.

Itt, a kávéház falain került egymás mellé a magyar költőóriás és francia pilóta-író. Angyal László fekete-fehér felvételei ugyan nem a pilóta-író életében, hanem több, mint fél évszázaddal később készültek, de a képek témája, hangulata visszaidézi azt a kort, Saint Exupéry érzésvilágát, aki a maga helyét a föld felett, égközelben találta meg. A tárlat címét az író első novellája, L’Aviateur, A pilóta adta meg, amely 1926-ban jelent meg a Navire d’Argent című irodalmi folyóiratban. Ebben a novellában a pilótafülkében átélt első tapasztalatairól és élményeiről számol be.

Itt van Jean Israel, aki Angyal László egyetlen élő kapcsolata volt a pilóta-íróhoz. A második világháború kitörésekor egy felderítő századnál repültek, együtt jártak a légbázisból a közeli város borozójába? Barátját Saint Ex, ahogy bajtársai nevezték, nagyon bátor pilótának tartotta, s ezt a 1942-ben ott jelent meg Pilote de Guerre, azaz, A hadirepülő című könyvében meg is írta.

Légifelvétel a sivatag felett, valahol ott, ahol egy másik bolygóról származó kisfiú egy emberségesebb, tisztább, szebb világot szimbolizál a háború poklában repülőgép-balesetet szenvedett pilóta számára. Saint-Exupéry felnőtteknek írt meséjét máig majd ötven nyelvre fordították le.

Lányok sétálnak a kétfedelű szárnyán, a húszas-harmincas évek, a repülés hőskorának jellemző látványossága, ugyanúgy, mint Charles Lindberg Spirit of St Louis óceánt átszelő repülőgépe, pontosabban replikája a fellegek között?

Nem hiányoznak a mediterrán városok légifelvétele, olyanok, amelyek hatvan-hetven évvel ezelőtt is hasonló látványt nyújthattak, s ott vannak a magas hegyek sziklaormai, ahol a viharos áramlatokkal kellet megküzdenie, s ott van a szelíd tengerpart, amelymentén repülve bizton célhoz ért a pilóta.

Saint Exupéry vonzódott a rekordokhoz, sok repülőgéptípussal repült. A kiállítás képei között, amelyek még repülnek, ott vannak, s azok a korabeli gépek is, amelyeket nem vezethetett, mert nem kerültek az útjába, s azok sem hiányoznak amelyekkel a levegőben kerülhetett összetűzésbe. Csak egyet említve, Messerschmit 109-es, amellyel talán utoljára került szembe háborús pilótaként?

Angyal László, a pilóta, az aviator ismét bizonyított. Ismeri azt a világot, amelyben Saint Ex repült, s alkotott, és ismeri azt az érzést, amelyet az égközelség jelent, s ezt át tudja adni embertársainak.

Szóljon hozzá!