ZETApress

hírportál

Krleža a Széchényiben

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállítást rendez a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Miroslav Krleža halálának 30. évfordulója alkalmából a várbeli Nemzeti Ereklye Kiállítóterében. Megnyitója március 23-án, szerdán este 6 órakor lesz ? tudtuk meg a kiállítóktól.

Az eseményt megtiszteli jelenlétével Ivan Bandić, Horvátország nagykövete, valamint a nagykövetség kulturális attaséja, illetve a Horvát Idegenforgalmi Iroda vezetője és a Zágrábi Nemzeti Könyvtár képviselője. Külügyminisztériumunkat Bakos Piroska EU elnökségi szóvivő képviseli. A tárlatot Lőkös István professzor nyitja meg. Többek között elhangzik Krleža Ady Endréről írt nekrológja is.

A XX. század egyik legjelentősebb európai teljesítményét, Miroslav Krleža (1893-1981) horvát író életművét köszönti az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása az író halálának közelgő harmincadik évfordulója alkalmából. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idején rendezett tárlat a robosztus életmű egy számunkra különösen érdekes és sok tekintetben még mindig ismeretlen szegmensét, Miroslav Krleža írásainak magyar vonatkozásait és műveinek magyar fogadtatását mutatja be.

Krleža magyarországi iskolaévei ? a Pécsi Hadapródiskolában, majd a Ludovika Akadámián eltöltött esztendők ?, a magyar nyelv elsajátítása, az Ady és Petőfi költészetével való találkozás katartikus élménye, valamint az író legkülönbözőbb magyar irodalmi, történelmi és egyéb kulturális kérdésekre ? a honfoglalásra, Szent István királyra, Hunyadi Mátyásra, az Osztrák-Magyar Monarchiára, a Trianon-jelenségre vagy az 1950-es évekre ? vonatkozó megállapításai mellett az Országos Széchényi Könyvtár gazdag gyűjteményének számos becses darabja is látható a kiállításban. Nagy felbontású képeken tanulmányozható például a Krleža által igen magasra értékelt Vörösmarty-költemény, A vén cigány kéziratos oldala, a Monarchia utolsó éveinek hangulatát idéző három képeslap-összeállítás vagy a ’20-30-as évek több plakátja is.

A kiállítás nem a lineáris elbeszélés felépítését követi, hanem a csomópontok, a nagyobb témák markáns, foltszerű megjelenítése által mutatja be a nagy horvát klasszikust, kiemelve drámáinak magyarországi ősbemutatóit is ? különös tekintettel az úgynevezett Glembay-trilógiára (Glembay Ltd, Agónia, Léda) ? és felmutatva az életmű gazdag magyar fogadtatását. A magyar írók által megfogalmazott értékelő mondatok Jászi Oszkár 1922-es naplójegyzetétől kezdve Németh László, Illyés Gyula, Spiró György, Juhász Ferenc és mások reflexióin keresztül Papp Márió Tito és Krleža egyik sakkjátszmáját képek segítségével elemző írásáig terjednek.

Az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő, illetve több más magyarországi és horvátországi közgyűjteménytől és több magánszemélytől kapott plakátok, fotók, jelmeztervek, Krleža által dedikált kötetek és egyéb érdekességek, valamint a színházi előadások, muzeális filmhíradók, dokumentumfilmek és tévéfilmek részleteiből készült összeállítás segítségével élményszerűen mutatjuk be ? a korábban tiszteletbeli magyar írónak is nevezett ? magyarul tudó horvát klasszikust.

A kiállításhoz az OSZK Színháztörténeti Tára, Plakát- és Kisnyomtatványtára, Kézirattára, Törzsgyűjteménye valamint a Történeti Interjúk Tára adja az anyagot. Továbbá dokumentumok érkeznek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetből, a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum Levéltárából, valamint Krleža nagy tisztelőitől, a Vujicsics családtól, az író jóbarátja, Vujicsics Sztoján özvegye segítségével. A Horvát Nemzeti Könyvtárral történt megállapodás eredményeként kéziratmásolatokat és fotókat kapunk az intézmény kézirattárából, valamint további dokumentumokat a Miroslav Krleža nevét viselő zágrábi Lexikográfiai Intézettől.

A tárlat kurátora: Mann Jolán, irodalomtörténész, az OSZK munkatársa. A megnyitó érdekessége, hogy nem csupán jelen lesz, de zenél is a Vujicsics és a Söndörgő Együttes néhány tagja. Közreműködik továbbá: Gyurity István színművész, Török Máté (a kiállítás arculattervezője, az OSZK munkatársa, a Misztrál Együttes énekese), Milosevits Mirko zongorista és Vizeli Balázs prímás. A kiállítás április 30-ig tekinthető meg.

1 hozzászólás

  1. Az Országos Széchényi Könyvtár a MIROSLAV KRLEŽA halálának 30. évfordulója alkalmából rendezett, eredetileg április 30-ig tartó kiállításának nyitva tartását, a nagy sikerre való tekintettel, május 31-ig meghosszabbítja a könyvtár Nemzeti Ereklye Kiállítóterében.

    A XX. század egyik legjelentősebb európai teljesítményét, Miroslav Krleža (1893-1981) horvát író életművét köszönti az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása az író halálának közelgő harmincadik évfordulója alkalmából. A tárlat a robosztus életmű egy számunkra különösen érdekes és sok tekintetben még mindig ismeretlen szegmensét, Miroslav Krleža írásainak magyar vonatkozásait és műveinek magyar fogadtatását mutatja be. A kiállítás május 31-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.