ZETApress

hírportál

Mesés Gemenc a Hungexpón

A Gemenc Zrt. jelentős ökoturisztikai szolgáltatásokkal várja a bakancsos turistákat 2011-ben is. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a mesebeli szépségű és egyben Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében várja a túrázókat és a különleges természeti élményre várókat idén is.

Gyalog-, vízi-, és kerékpáros túrák lehetőségét, valamint az erdei vasút, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ, a Karapancsai Kastély és Major páratlan hangulatát, sőt kiváló minőségű szálláslehetőségek sokaságát kínálják az erdőgazdaság turisztikai szakemberei az érdeklődő nagyközönségnek március 3-6-a között Budapesten az Utazás 2011 kiállításon az A pavilon 210-ben, Dél-dunántúli régió standjánál ? tudtuk meg Baricz Árpádtól.

A gemenci erdő különleges ökoszisztémáját, a védett növény- és állatfajokat és az egyedi erdőtársulásokat a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. tartja fenn. A természetvédelem és a tájkultúra ápolása mellett az erdőgazdaság komplex szolgáltatást nyújt az ökoturizmus kedvelőinek. A bakancsos kirándulókra gondolva az erdőgazdaság nemcsak díjnyertes turistatérképet adott ki, hanem kiváló minőségű szállásokkal várja az aktív kikapcsolódást keresőket a világrekorder gímszarvasok hazájában.

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Az 55. számú főúton haladva közelíthető meg a Bajától nyugatra, a Duna jobb partjától néhány kilométerre épült központ, mely színes ökoturisztikai szolgáltatásokat nyújt. Az itt található kiállítás betekintést enged a Sárköz néprajzába, bemutatja a táj legismertebb nagyvadját, a gímszarvast és az ártér élővilágát. Az innen induló ösvényen könnyű sétával elérhető az arborétum és a nagyrezéti vadmegfigyelő hely is. A gyalog-, vízi-, és kerékpáros túrák kiindulási pontja is az Ökoturisztikai központ, ahol nemcsak kerékpárokat, hanem kenukat is lehet bérelni a túrák idejére, sőt jól képzett túravezetők segítségével bárki megismerheti Gemenc védett, csodálatos titkait.

A gemenci erdei kisvasút

A Gemenc Zrt. üzemelteti az erdei kisvasutat, melynek kiinduló állomása a pörbölyi Ökoturisztikai Központ. A vasút nyomvonala jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, miközben látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint. Menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű múzeum, pihenő- és játszóparkok szolgálják a kényelmet és a természetjárást. A kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. A kisvonatos természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovasfogatozással, kenutúrával, kerékpározással, gyalogtúrával.

A Szép Magyar Térképek 2008 sorozatban jelent meg a táj térképe, mely tartalmazza Gemenc, Béda-Karapancsa, a Szekszárdi- és a Geresdi-dombság idegenforgalmi, kulturális látnivalóit, a környék turistaútjait, tanösvényeit, vízitúra útvonalait, a kijelölt és javasolt kerékpártúra útvonalakat. A kiadvány rendelkezik GPS keresőhálózattal és koordinátákkal is. A térkép felhívja a figyelmet a terület természeti értékeire és részletes tájékoztatást ad a szálláslehetőségekről is.

Karapancsai kastély és major

Ki gondolta volna, hogy Ferenc József osztrák császár és magyar király, illetve II. Vilmos német császár is élvezte a Duna árterébe épített vadászkastélyok vendégszeretetét? A karapancsai műemlékegyüttes ? melyet három éve újított fel teljesen az erdőgazdaság ? két kastélyból, vadászházból, majorsági épületekből és lóistállóból áll egy ősfás terület közepén. A XIX. században kialakított majorság jellegzetes monarchia korabeli, ódon hangulatú épületei közül a legimpozánsabb a Vadászkastély, ahol rekonstruálták az eredeti enteriőrt, modernizálták az épületet és felújították a kastélyt övező angol mintájú parkot.

Több mint 100 évvel ezelőtt, 1910-ben egy fejedelmi vadászat alkalmával II. Vilmos német császárt Karapancsán szállásolták el a házigazdák, Habsburg Frigyes főherceg és felesége Izabella főhercegasszony. A múlt évben, a centenárium megünneplése alkalmából, egész éves rendezvénysorozattal tisztelgett az erdőgazdaság az emlékezetes történelmi pillanatokra, s többek között felavatták Izabella főhercegasszony bronz mellszobrát.

A Vadászkastély, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodását, mezőgazdaságát, valamint néprajzát bemutató kiskastély mellett, új szálláshelyekkel rendelkező, teljes körű szolgáltatást nyújtó turistacentrum várja a látogatókat. A parkerdőben felállított tanösvényen ökológiai ismereteket adó kirándulások tehetők.

Szálláskínálat Gemencen

Turistaszállások vannak kiváló minőségben. Ökoturisztikai Központ, Pörböly: faház és vendégház 2-3 ágyas, pótágyazható szobákkal. Ifjúsági szállás az Erdei Iskola épületében. Vadászházak: a vadászati idényen kívül (március15-től augusztus 15-ig) a turistáknak lehetősége nyílik megszállni a Gemenc Zrt. I. osztályú vadászházaiban, ahol 2 ágyas fürdőszobás szobák várják a barangolókat.

Szóljon hozzá!