ZETApress

hírportál

Kiállítás az Dorottya Galériában

Fekete Marianna munkáiból nyílt kiállítás a minap az Ernst Múzeum Dorottya Galériájában. A Párizsban élő festőművész alkotásai a gesztusok, színek, festékfoltok, a formák, illetve a tér és idő illúzióját nélkülöző felületek viszonylataiból bontakoznak ki. A nézőt a megszokott korlátjaink és kapaszkodóink nélküli vidék bejárására invitálják. A festő Dorottya galériabeli tárlatára a Budapesti Francia Intézet Párizsi magyarok című kiállítás sorozata keretén belül került sor.

Leginkább a zenehallgatás motivál az alkotást illetően. Gyakran hallgatok kortárs repetitív zenét, vallja a művésznő. Egyébként az ismétlés, az ismétlődés számomra egy nagyon fontos elem. Talán ez a keresés egy módja, az újra és újra való megszólítása a dolgoknak, a megbizonyosodási szándék, a százszor kimondása valaminek, ami kölcsönöz egy rituális jelleget az alkotó folyamatnak.

Visszatérve a zenehallgatásra, John Cage írja egy tanulmányában, hogy a zene megteremt egy olyan pillanatot, amelyben idő- és térérzékelésünk megszűnik s a személyiséget összetevő elemek sokasága eggyé válik, az individuum osztatlanná lesz. Ez egy örömteli pillanat, ki ne vágyna rá. A zene az idő dimenziójában jön létre, míg a festés a térben, két dimenzióban valósul meg, néha késztetést érzek arra, hogy kitágítsam a rendelkezésemre álló teret, szeretném a mozdulatok és a mozgások továbbvitelét, sorozatokat készítek, diptichonokat, amelyek ? utólag vizsgálva ? mégis nagyon laza módon kötődnek egymáshoz, mondta el a művésznő.

A kiállítás augusztus 26-ig tekinthető meg vasárnap kivételével délelőtt tíz és este hat óra között. A kiállított művek megvásárolhatók. A megvalósulást támogatta és a kapcsolódó francia-magyar nyelvű katalógust kiadta a Budapesti Francia Intézet.

Szóljon hozzá!