ZETApress

hírportál

Városligeti téltemetés

Temessük együtt a telet! Farsangjárás, maskurázás címmel családi napot szervezünk múzeumunkban február 19-én, szombaton 10-től 17 óráig! ? tudtuk meg Bálint Ágitól, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kommunikátorától.

A farsang alkalmával nemcsak a hideg évszaktól búcsúzunk, hanem az ébredő tavaszt is köszöntjük mulatsággal, evéssel-ivással, zenével és tánccal. Ha szívesen készítenél álarcot magadnak és kipróbálnád milyen az élet a Varázsló- és Boszorkányképző Iskolában, akkor múzeumunkban a helyed! Kristálygömb Jósdánkban kiderül, miféle titkot rejt a jövő, a mozi-kuckóban pedig megtudhatod, milyen farsangi népszokásokat jelenítenek meg a busók. Jelmeztárunk tárt kapukkal vár a Vajdahunyadvárban, zokni babád a vásárban álldogál, a Tündért kérdezd, ha elakadnál!

Folyamatos programok: Kézműves műhely: álarcok, maszkok, koronák, indián fejdíszek készítése, kis kiszebaba készítés, királylány és királyfi bábu készítése. Farsangoló játszóház: körtáncos, dalolós játszó kicsiknek, szakképzett zenepedagógus vezetésével, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely közreműködésével.

Interaktív programok: Maszkfaragás Rosta Endre maszkfaragó népi iparművésszel. Mozi-kuckó: kisfilmvetítés a busókról, a busójárásról és a farsangi szokásokról. Kristálygömb Jósda: jövendőmondás fortélyos boszorkányok és cigányasszonyok tolmácsolásában. Ölts maskarát! ? Beöltözés 19. századi polgári öltözékbe és busó ruhadarabokba. Varázsló- és Boszorkányképző Iskola: varázsló kurzus Akszakáll professzor előadásában, nem csak boszorkányoknak!

Megelevenedő kiállítások: Élet a jurtában: beszélgetés a Honfoglalás koráról, szokásokról és öltözködésről. Vad-világ: kérdezz-felelek a ?vadász-ruhás? preparátorral a preparátori munkáról és a vadászatról. Vásári forgatag: ismerkedj, és játssz a mezőgazdaságunk történetét bemutató kiállításunk piacterén megelevenedő árusokkal! Mese, zene, séta, tánc: a megmentésre váró királylány vezetésével toronyséta az Apostolok tornyában. Indulási időpontok: 10.30, 12.00, 13.30 és 15.00 óra.

Télbúcsúztató vásár: valódi busó maszkok, farsangi jelmezek, nemez-, gyöngy-, és drótékszerek, üveg-festett dísztárgyak, babák, bábuk vására. Jelmezkölcsönzés: örökítsd meg magad hős lovagként vagy az Apostolok tornyában raboskodó királylányként a Budaörsi Jelmeztár jelmezvására jóvoltából! Tündér tombola: válaszolj a múzeum tündérének kérdéseire, és nyerj értékes ajándékokat! Farsangi tudáspróba: furfangos kvízjáték és farsangi totó. Torkos-sarok: almás rétes, csörögefánk, csokoládé vásár, pálinka és borkülönlegességek, ínycsiklandó meleg ételek.

Program: 10.15-től 11.00-ig Óperenciás Bábszínház: Csalafintaságok a csalitosban ? bábelőadás a farsangi népszokásokról. 11.15-től 11.30-ig a Liszt Ferenc Zeneiskola néptánc csoportja: Összefogás ? néptánc bemutató. 11.45-től 12.15-ig Varázsló- és Boszorkányképző Iskola első előadása: Legendás lények ismerete. 12.30-től 13.00-ig a második előadás: Mágiaelmélet és mágiatörténet. 13.00-tól 14.00-ig Csepűkóc és Tiriri ? interaktív meseelőadás Csukás István és Kormos István verses meséi nyomán. 14.30-tól 15.30-ig Holló Együttes koncert: Vásárfia ? jelmezes interaktív gyermekműsor nem csak gyerekeknek. 16.00 Tombolasorsolás. 16.30 Közös kiszebaba égetés a múzeum udvarán.

Szóljon hozzá!