ZETApress

hírportál

Nyertes múzeumok

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum érdemelte ki Az év múzeuma 2007 kitűntető címet a nagy múzeumok kategóriájában, míg a kicsik közül a Jósvafői Tájház kapta meg a fődíjat Schneider Mártától, az OKM kulturális szakállamtitkárától ma délelőtt, a Múzeumkertben, a Múzeumok Majálisán. A fődíjak összegét és a pályázat lebonyolítási költségeit a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiuma biztosította.

A pályázat kiírására 1996 óta immár tizenharmadszor került sor, s a díjátadás tizenkettedszer volt május közepén a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Az eltérés a számok között onnan származik, hogy a 2004-es Múzeumi Majális az európai uniós csatlakozásunkkor május elején, a Városligetben, a Vajdahunyadvárban került megrendezésre.

A mostani pályázaton 11 múzeum indult, s mindegyikük kapott is valamit. Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága és a Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a nagyatádi Városi Múzeum, az OKM Múzeumi Osztályáét a bátai Tájház, az MNM különdíját a vásárosnaményi Beregi Múzeum nyerte el. A bíráló bizottság elismerő oklevelét a túrkevei Finta Múzeum, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum, a HM Hadtörténeti Múzeum, a nagykállói Korányi Frigyes Emlékház, a sátoraljai Börtönmúzeum és az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum érdemelte ki.

Vendégbarát Múzeumi Program

Május elsején zárult le az Internetes szavazás, melynek keretében a látogatók megválaszthatták az általuk legjobbnak, legbarátságosabbnak ítélt múzeumukat. Az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkársága és a Magyar Turizmus Zrt. programjában olyan intézmények versengtek, melyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeztek látogatóik számára maradandót nyújtani. A szavazófelületről közel 56 ezren látogattak el a 35 pályázó múzeum honlapjaira.

Az 5600 regisztráció közül 2624 szavazat felelt meg a kritériumoknak, mellyel három kategóriára adhattak véleményt a voksolók. A kiemelt jelentőségű múzeum kategóriájában két múzeum versenyzett, közülük a Csodák palotája vitte el a pálmát. A 16 országos jelentőségű múzeum versenyében a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum győzött, míg a 17 regionális jelentőségű múzeum közül az érdi Magyar Földrajzi Múzeum nyert. A győztesek kétmillió, illetve 1,5-1,5 millió forintot kaptak. A dombóvári Fekete István Múzeum különdíjat kapott, mely az elismerés mellett promóciós megjelenési lehetőséget is jelent számukra.

Szóljon hozzá!