ZETApress

hírportál

Nem maradt el a kiállítás

Két teremben is nyílt meg ma délután kiállítás a Vajdahunyad Várban. Egyikük a Magyar kézművesség ? 2006., míg a másik A zene világa kézműves szemmel címet viselte. A kiállításokban közös, hogy a kézműves alkotásokban valahogy a zene is benne van. Mivel az idén Bartók Bélát és W. A. Mozartot is ünnepeljük, a témaválasztás mi más is lehetett volna.

A Magyar Kézművességért Alapítvány, a Magyar Országos Művészeti Kézműves Egyesület és a BKIK Kézműipari Tagozat közös rendezésében nyíló immár tizenegyedik kiállítás kimenetele rövid ideig bizonytalan volt. Korábban mindig az Iparművészeti Múzeum adott neki otthont, de idén márciusban főigazgató váltás volt a ferencvárosi intézmény élén. A Szépművészeti Múzeumból érkező új főnök új művészeti koncepciót vázolt fel, melybe a kézművesek már nem fértek bele. Csak halkan jegyezzük meg, hogy mi ez, ha nem népi iparművészet? A megszokott helyszín elvesztése mellett két megszokott apanázsnak is búcsút kellett mondani. A NKÖM, illetve utódként az OM nem adott támogatást, s a Nemzeti Kulturális Alap is elutasította a pályázatot. Szerencsére a Magyar Mezőgazdasági Múzeum segítőkésznek bizonyult, és helyet adott az eseménynek, mert ők ezt is a mezőgazdasági kultúra részének tekintik.

A megnyitó előtt a jelenlévő alkotók szavazhattak az Aranyfokos és a Kristály vándordíjakról. A díjakat jellegüknél fogva a tavalyi nyertesek adták át az ideieknek, s melléje egy-egy kisebb emléktárgyat is készítettek utódaiknak. Az átadások előtt hegedűszólót hallgathattunk. Dancs Erzsébet előadóművész egy márványhegedűt szólaltatott meg. Elég lehetett tartania játék közben a hangszert, mert a hagyományos hegedűk negyvendekás súlya helyett ez a magyar kézműves alkotás négy kilogrammot nyomott.

Újságok és emléktárgyak, vagy pénz a nyerteseknek

A szponzorok jóvoltából további 42 kézműves kapott pénz-, vagy tárgyjutalmat. Felsorolásuk hosszú lenne, akkor meg minek nevezzük meg bármelyiküket. A díjazottak között volt nemezelő, gyapjúszövő, játékkészítő, ötvös és bőrdíszműves egyaránt. Az egyik fafaragó a jutalom átvétele előtt táncra is perdült. Könnyen tehette, hiszen népi táncos. Ha épp nem itthon farag, Japánban tanítja az érdeklődőket a magyar táncra.

Minden díjazott megkapta A Mi Otthonunk magazin és az MV Iparos Újság legutóbbi számának egy-egy tiszteletpéldányát. Voltak, akik ennél többet is olvashatnak, mert ők a Magyar Képzőművészet folyóirat elmúlt két évfolyamának gyűjteményét kapták. Mindenkit névre szóló oklevéllel is jutalmaztak. Jó sokan voltak, hiszen 268 bemutatandó tárgy érkezett a pályázatra. Ezek fotóit három nap alatt készítette el a katalógushoz a fényképész. Szerencsére a sietség és a mennyiség nem ment a minőség rovására.

A helyben átadott pénzdíjak tíz- és negyvenezer forint közötti összegek voltak. Több önkormányzat nem árulta el a felajánlott jutalmat, mert ők majd odahaza fogják átadni azt. Öt fővárosi nyertes csak szeptemberben veheti át a negyven-, hatvan-, és nyolcvanezer forintos jutalmát, mert a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának még rá is kell erre bólintania a nyári szünet utáni első ülésén. Igaz, ettől még a várományosokat megtapsoltuk a helyszínen. A díjátadásról videofelvétel is készült, s a sokszorosított kazettákat később megvehetik az érdeklődők.

A kiállítás Budapesten augusztus 6-ig tekinthető meg, majd idén először elhagyja a fővárost. Keszthelyre költözik, ahol augusztus 18-án Czoma László főigazgató fogadja be és nyitja meg. Az Iparművészeti múzeumbeli kiutasítás után ez az igazi hepiend a tíz éves kiállítás történetében.

Szóljon hozzá!