ZETApress

hírportál

Kigyúltak a fények

Privát fények gyúlnak a Ráday utcában ? írtuk meg egy hónappal ezelőtt. Sokan voltunk jelen az április 2-ai sajtótájékoztatón, a Goethe Intézetben, ahol hallhattunk a ?Privát fény a Ráday utcában? előkészületeiről. Tegnap este 19 órakor fúvós zenekar hangjai mellett aztán megtörtént a fényinstalláció megnyitója. A 12 csillár egyikét Gegesy Ferenc polgármester adta kölcsön a szervezőknek a kiállítás egy hónapjára, de a többi 11 is a környéken lakóktól származik.

A projekt ötletgazdája, Mischa Kuball német művész már egy hete Budapesten van. 1959-ben született Düsseldorfban, és jelenleg is ott él. 2007-től a Kölni Médiaművészeti Főiskolán tanít holográfiát és fényművészetet. 1980-ban kezdett el kartonkivágások és kollázsok révén foglalkozni az építészeti- és térstruktúrákkal. Már régóta nem dolgozik tartós anyagokkal, ehelyett egy olyan rendkívüli matéria felé fordult az érdeklődése, amely gond nélkül áthidalja a nagy térbeli távolságokat, messziről szembeötlik, így kiválóan alkalmas arra, hogy tömegkommunikációs eszközként alkalmazzuk: ez a fény. Ez az írás az időszaki munkákra koncentrál, hogy a művészhez és médiumához közelebb kerüljünk.

Kuball munkái megjelentek többek között ?90-ben Düsseldorfban, ?94-ben Lipcsében, ?99-ben Montevideóban, 2006-ban Kölnben. A ferencvárosi fények május végéig naponta sötétedéstől láthatók. A kiállítást egyes estéken lámpagyújtó programok kísérik. Mivel a fényekhez áram is kell, az e-on is a támogatók között szerepel.

Szóljon hozzá!