ZETApress

hírportál

Remekművek Párizsban

Az elmúlt évi nagy jelentőségű londoni bemutatót követően január 26-tól a francia fővárosban mutatkoznak be a Szépművészeti Múzeum remekművei. Képünkön Raffaello Santi (Urbino 1483 ? Róma 1520) Esterházy Madonna 1508 című műve látható ? tempera, olaj, fatábla, 28,5 X 21,5 cm.

Párizs egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén, a Pinacotheque de Paris-ban a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáló, a magyar állam által 1870-ben megvásárolt Esterházy-kollekció 50 jeles festményével találkozhat a francia nagyközönség. A május végéig látható kiállítás hazánk egyik fontos nemzetközi bemutatkozása Magyarország európai elnöksége alatt. A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című tárlat nem csupán a gyűjtő főúri család művészetpártoló tevékenységére fókuszál, hanem a magyar állam gyűjteménygyarapítói szerepe előtt is tiszteleg.

A fiatal, 2003-ban alapított Pinacotheque de Paris napjainkban a francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelye, tárlatait százezrek keresik fel. A Pinacotheque népszerűségét jól mutatja, hogy a 2009-ben bemutatott A holland festészet aranykora című kiállításnak kétszer annyi, 750 ezer látogatója volt, mint a Louvre-ban párhuzamosan zajló velencei reneszánsz (Tiziano, Veronese, Tintoretto ? riválisok Velencében) tárlatának.

Az alapítványként 2003-ban létrehozott kiállítóhely 2007-ben költözött a Madeleine templom terén álló háromemeletes épületbe. A forgalmas belvárosban álló ház belsejét a megnövekedett látogatószám miatt a közelmúltban többszintes, szinteltolások segítségével megnagyobbított, kellemes hangulatú terekké alakították át, amely így a legkülönfélébb tárgyú tárlatok befogadására alkalmas.

A most nyíló új épületrész avató-kiállítása lesz a Szépművészeti Múzeum párizsi bemutatkozó tárlata, amely az Esterházy-gyűjtemény legrangosabb részét, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto, Claude Lorrain, Frans Hals, Salamon van Ruysdael és Murillo remekműveit mutatja be. A gondosan összeállított anyag, az ötven festmény méltóképpen reprezentálja az egykori hercegi kollekció minden iskoláját.

A Pinacotheque-beli kiállítást különösképpen izgalmassá teszi, hogy az Esterházy gyűjtemény mellett a Romanov cári család gazdag kollekcióját bemutató tárlat is látható lesz, így a közönség egyidejűleg kaphat képet Európa egykor egyik legjelentősebb uralkodói illetve főúri gyűjteményéről.

A Szépművészeti Múzeumnak a párizsi kiállítás rövid időn belül a negyedik jelentős nemzetközi szereplése és ezeken a tárlatokon közel egy millióan találkozhattak a múzeum remekműveivel. Az utóbbi másfél évben a bécsi Kunsthistorisches Museummal közösen Tokióban és Kyotóban (a szigetország fővárosában rendezett kiállítás 2009-ben a világ 10. leglátogatottabb tárlataként zárt), a múlt év nyarán a moszkvai Puskin Múzeumban, ősszel pedig a londoni Royal Academy-n láthatta a nagyközönség a Szépművészeti remekműveit.

Bizonyára emlékeznek rá, hogy a világ egyik legfontosabb kiállítóhelyén, a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts) mutatkozott be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A több mint 200 remekművet felvonultató kiállításon Leonardo, Raffaello, El Greco, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin és Picasso alkotásai mellett a magyar művészetnek a Magyar Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry remekműveit is megismerhette a londoni közönség. A londoni kiállítás nem egyszerűen a főművek egymás mellé sorakoztatása volt, hanem méltó reprezentánsa a művészettörténet szinte minden korszakát bemutató múzeumi gyűjteménynek.

Szóljon hozzá!