ZETApress

hírportál

Könyvtári Himnusz

Csak holnap ? csak a Magyar Kultúra Napján! ? az Országos Széchényi Könyvtárban megtekinthető egyik nemzeti kincsünk, a Himnusz eredeti kézirata, kiállításaik pedig ingyenesek.

A magyar kultúra napját 22 éve, 1989-től ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén nemzeti Himnuszunk kéziratát. Az OSZK január 21-én, pénteken tiszteleg a Himnusz szerzője előtt. Csak ezen a napon látogatóik megtekinthetik a Himnusz eredetijét, sőt magukkal vihetik a kézirat másolatát.

A Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig című kiállításon négy alkalommal ? 11, 13, 15 és 17 órakor ? tárlatvezetést tartanak, közben 10-től 18-ig múzeumpedagógiai foglalkozásokat, melynek központjában a földgömbkészítés áll. A kiállításról bővebben weboldalukon olvashatunk. Montázsunk Lantai József alkotása.

Délután 4 órakor a Nemzeti ereklye kiállítótérben kerül sor Vaszary János: Terv és mű című iparművészeti munkái kiállításának megnyitójára. A vendégeket Dr. Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója köszönti, a kiállítást megnyitja: Plesznivy Edit, az MNG művészettörténésze. A megnyitó végén Katona Anikó, a kiállítás kurátora tárlatvezetést tart.

A kiállítás fókuszában az a két nagyméretű, pasztellkrétával készült kárpitterv áll, amelyek nemrég kerültek elő az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kis-nyomtatványtárából. A mostanáig ismeretlen, eredeti műveket a közönség a megvalósult szőnyegekkel együtt tekinthetné meg, melyek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják. A két szőnyeg és terveik mellett a kiállítás bemutatja Vaszary János plakátjait és általa illusztrált kiadványokat ? felhívva a figyelmet alkalmazott grafikusi munkásságára is.

További megtekinthető tárlatok

Lencsevégen a kulturális örökség: a 150 éves egységes Olaszország világörökségi helyszínei (VIII. emelet), ? A cipőgombolótól a vaskályháig. Műszaki műremekek a XIX-XX. század fordulóján (Plakát- és Kis-nyomtatványtár), ? ?…s látom magamat nem vénülve, hanem megifjodva? ? Kamara-kiállítás Márkus Emília születésének 150. évfordulójára (Színháztörténeti tár olvasótermi folyosója), ? Kiállítás Major Tamás portréiból (Színháztörténeti tár olvasóterme), ? Nehéz szerelem. Vas István 100 éve. (Kézirattár). A kiállítások ingyenesen látogathatók.

Szóljon hozzá!