ZETApress

hírportál

Megint az MNG nyert

Ismét a Magyar Nemzeti Galéria kapta a legtöbb szavazatot. A művészettörténész szakma legrangosabb elismerését, az Opus Mirabile-díjat ismét a Magyar Nemzeti Galéria kiadványai és szakemberei kapták, több kategóriában is ? tudatta az MNG Sajtóosztálya.

Az MTA Művészettörténeti Bizottsága által 1994-ben alapított, s évente kiosztott díjat idén a 2009-es év publikációi alapján ítélték oda a kitüntetett szerzőknek. Az egyszerzős tanulmányok, monográfiák közül a legtöbb szavazatot Sinkó Katalinnak a Nemzeti képtár. Emlékezet és történelem között című, a Magyar Nemzeti Galéria Évkönyvében megjelent tanulmánya kapta. Második díjjal jutalmazták az MNG főosztályvezető, Mikó Árpád: A reneszánsz Magyarországon című kötetét.

A többszerzős művek, kiállítási katalógusok közül a legtöbb szavazatot a Magyar Nemzeti Galéria két kiállítási katalógusa kapta. A Késő barokk impressziók: Franz Anton Maulbertsch (1724?1796) és Josef Winterhalder (1743?1807) című kiállítás Jávor Anna, Boda Zsuzsanna és Verő Mária által szerkesztett katalógusa, valamint Veszprémi Nóra, Aczél Eszter Krisztina, Békefi Eszter és Farkas Zsuzsa munkája, a Borsos József festő és fotográfus (1821?1883), című kiállítás és katalógusa.

A kritikák, könyv-, illetve kiállítás-ismertetők kategória díjazottai között is szerepel a Magyar Nemzeti Galéria. Opus Mirabile díjat kapott Bicskei Éva a Karakterek, kosztümök, szerepek. A Magyar Nemzeti Galéria Borsos József-kiállításáról című, a Műértőben megjelent kiállítás-ismertetőjéért, valamint Végh János a szintén kitüntetett Mikó Árpád: A reneszánsz Magyarországon című könyvéről a Művészettörténeti Értesítőben megjelent recenziójáért.

Szóljon hozzá!