ZETApress

hírportál

Évenként egy ország

Nem volt könnyű feladat helyet találni pénteken a pécsi Walzer Kávéházban Komlós Attila: Országok, tájak, városok című könyvének bemutatóján és Figyelj a részletekre! ? című fotókiállításának megnyitóján, ahol Szarvas István járt.

L. Csépányi Katalin, a Hetedhéthatár magazin alapító-főszerkesztője tartotta a laudációt. Néhány gondolat az elmondottakból: ? Négy az egy jegyében köszöntjük most Attilát a névnapján a mai Attila napon, két nap múlva lévő születésnapján, a harminchatodikon, együtt örülnek vele az írásait tartalmazó Hetedhéthatár-füzetnek és a fotóinak a Kávéház falán.

Majd így folytatta: ? Attilát a Hetedhéthatár-füzetek sorában olyan barátok-szerzőtársak előzik meg, mind Mándoki László, Videcz Ferenc, Bogádi Kis György, Hegedüs Sándor, Kurucz Gyula, Motesiky Árpád, Kardhordó Kálmán, Tillai Gábor, Szarvas István. Minden füzet után az volt az érzésem, hogy olyan jó, hogy lett, nehéz lesz a méltó folytatás és mégis rendre sikerült, mint ahogy most is. az érdem a szerzőtársaké. A Hetedhéthatár köré olyan szerzők tömörültek, akik ilyen minőségre, ilyen színvonalra képesek. Akik mindig át tudják ugrani az egyre magasabbra helyezett képzeletbeli lécet, a minőségmércét.

Ezután a füzetet méltatta, többek között a következőket mondta: ? Attila már bejárta a fél világot és örömére szolgál, hogy megosztja velünk az élményeit, ez érződik minden sorából, minden fotójából. Látni, tapasztalni, ismereteket befogadni és mindezt továbbadni -ezek utazásainak céljai. A fényképezőgépe mindig vele van, és jó szemmel örökíti meg a látottakat. Az általa megismert 35 országból nehéz volt kiválasztani az ebben szereplő 18-at, mert mindegyik a kedvence lett, hol a táj, hol az emberek, hol a növényzet, hol az állatok miatt.

Későbbiekben L. Csépányi Katalin rátért a Kávéház falán levő fotók méltatására: ? Most nézzünk a falakra ? hiszem az ott függő fotók arra várnak, hogy felfedezzük őket a kiállított húsz kép mindig mindegyikén olyan részlete szerepel az alkotó által szeretett városnak, Pécsnek, amelyet csak a látó szem észlel. Komlós Attila eddigi kiállításain és a különböző pályázati anyagaiban a világ valamelyik részét mutatta be, tehette ezt, hiszen ? mint már említettem ? 35 országban járt. Törvényszerűen következik a nagyvilág után a szülőváros rejtett szépségeinek megtalálása és bemutatása.

A főszerkesztőnő a képek méltatására felkérte híres költőnőt, Kamarás Klárát, aki írásban a többek között így válaszolt: ? A város története a nagy történelmi vonulatok mellett, polgárainak, iparosainak története is. Rájuk emlékeztetnek a régi épületek évszámai a mesterségeket szimbolizáló figurák, felíratok, amik sokszor elkerülik tekintetüket. Ezekre a részletekre tereli figyelmünket Komlós Attila tárlata. Örömmel látom képei között a Pécsi Napló homlokzatát a régi Pécsi Irodalmi a Könyvnyomdai Részvénytársaság megőrzött bejáratát, az Elefántos ház hatalmas cégérét, és a többi emléket, követ, stukkót, amik mind a múlt megbecsülését jelzik számomra.

Itt-ott már repedezik a vakolat, vagy hiányzik egy jelkép, amit az idő, vagy a szándék távolított el a ház faláról. A túlhaladott jelképek eltüntetése azonban nem változtat a tényeken, a történelmet nem lehet nem- megtörténtté tenni. Őrizni kell, hogy emlékezzünk és tanuljunk belőle ? fejezte be az idézetet L. Csépányi Katalin.

Attila annyi éves, ahány országot látott. ? Szerinted mihez értesz jobban, újságíráshoz vagy a fotózáshoz? ? kérdeztük tőle tavaly májusban.

Egyik sem tanult szakmám ? felelte. ? Úgy érzem, a környezetemben élő nagy tudású és gazdag tapasztalatokkal rendelkezőktől az elmúlt évek alatt sikerült ellesnem fogásokat, szemléletmódot. Mondom ezt visszajelzésekből, személyes, vagy levélben, telefonon történő megkeresésekből ítélve. Bőven van hová fejlődni, van mit tanulni. Számomra örömet jelent, ha sikerül megosztani utazás közben szerzett élményeimet, tapasztalataimat azokkal, akiknek nem áll módjukban eljutni azokra a helyekre, ahol már jártam. Másokban talán sikerül felkelteni az érdeklődést, kedvet csinálni egy utazáshoz. Akik pedig már jártak azokon a helyeken, melyeket éppen bemutatok, újból átélhetik az élményeket, esetleg egy-két újabb érdekességet, ?rejtett titkot? tudhatnak meg korábban felkeresett helyekről.

Szóljon hozzá!