ZETApress

hírportál

Kronográfok a Belvárosban

130 éves muzeális kronográf érdekességek érkeztek Budapestre! Kiállítás keretében egy hétig vendégeskedett a belvárosi Váci utcában található OREX Óra- és Ékszer Szalonban, az Orex Zrt. és a Longines A Longines Kronográfok 130 Éve című közös rendezvénye.

Bemutatták a márka sikertörténetet a múzeumi daraboktól napjainkon át a legújabb kronográfokig. A zártkörű fogadáson a meghívottak ? törzsvásárlók, órakedvelők, valamint a gazdasági és kulturális élet szereplői ? megismerhették azokat az eredményeket, amelyeket a Longines az elmúlt 178 évben az exkluzív óragyártásban elért. Ezen belül is különleges hangsúlyt kaptak a kronográfok. A Longines több mint 130 éve készít stopperfunkcióval is rendelkező zseb-, illetve karórákat, és a vendégek ízelítőt kaphattak mind a legrégibb, mind a legújabb darabokból.

A rendezvény díszvendége Charles Villoz, a Longines alelnöke volt, akivel az órakedvelők megbeszélhették az exkluzív márkával kapcsolatos gondolataikat. Magyar Ágnes az Orex kereskedelmi igazgatója és Villoz úr az est megnyitóján kiemelték a két cég több mint 50 éves sikeres együttműködését. ? A Longines és Magyarország kapcsolata még régebbi keletű, hiszen az első Longines órát 1874-ben rendelték hazánkból ? említette meg a cég alelnöke a máig megőrzött, korabeli dokumentumok adatai alapján.

A bemutató legrégebbi darabja egy Longines zsebóra kronográf volt a maga 132 évével és 20H jelű, oszlopkerék vezérlésű kronográf szerkezetével, mely mechanizmus a Longines első stopper kalibere volt. A karórák divatjának beköszöntével a Longines első karstopperei a 13-as kronográf szerkezetekkel készültek. E mechanizmus 13ZN jelű változata működteti azt az 1936-ból való karórát, amit a rendezvényen szintén bemutattak.

Az újdonságok közül a közönség a világon az elsők között, Európában elsőként tekinthette meg a budapesti bemutatón azokat a modelleket, amelyek az új, kifejezetten a Longines számára kifejlesztett, L688.2 számú, oszlopkerék vezérlésű automata kronográf szerkezettel készülnek. Az este nem kizárólag a komolyság jegyében telt, a játékos kedvűek közben kipróbálhatták ügyességüket is a gyorsasági rotor szerelés versenyszámban, melynek nyertesét Longines ajándékkal jutalmazták.

Minden valószínűség szerint a bemutatott csodás múzeumi órák mellett az est másik legizgalmasabb pillanata az volt, amikor a jelenlévők között kisorsoltak egy női és egy férfi Longines karórát. Ki tudja, családok generációin át öröklődve, a következő százharminc év elteltével már ezek az órák is múzeumi darabok, családi ereklyék lesznek.

Az Orex 1950-ben jött létre Óra- és Ékszer-kereskedelmi Vállalat néven. 1991-ben részvénytársasággá alakult, 2004 óta pedig zártkörű részvénytársaságként működik. Az OREX 2004 óta a nagy múltú, a nemzetközi piacon is jelenlévő Dorotheum leányvállalata. A Dorotheum vezető szerepet tölt be az osztrák ékszer- és zálogpiacon, és egyben a világ egyik legjelentősebb aukciós háza. A két piacvezető szerepet betöltő cég együttműködése rendkívül gyümölcsöző. Az OREX Zrt. dinamikusan fejlődik, jelenleg 13 budapesti, valamint 26 vidéki üzletben várja vásárlóit minőségi ékszerek, órák, valamint ajándéktárgyak széles választékával.

Magyarország vezető óra-ékszer kereskedelmi hálózataként az OREX biztosítja egyrészt azt az értékállóságot, amit egy nagy múltú cég a vevői számára garantálni tud, másrészt azt a rendkívül kedvező ár-érték arányt, amely azáltal valósul meg, hogy két piacvezető cég a Dorotheum és az OREX közös, nagy volumenű beszerzéseiből származó előnyeit továbbadja a vevőinek. Az egyedülálló környezet és árubemutatás rendkívül kellemessé varázsolja az üzleteinkben eltöltött időt, barátságos munkatársaink pedig rendszeres képzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy a legmagasabb ügyféligényeket is ki tudják elégíteni.

A bécsi központú Dorotheum az 1707. évi alapítása óta eltelt 300 év során Közép-Európa legnagyobb aukciós házává vált és világszinten is egyike a legjelentősebbeknek. A Dorotheumnál évente 600 aukciót rendeznek, több mint 40 szakterület képviselete valósul meg itt hozzávetőlegesen 100 szakértő közreműködése mellett. A Dorotheum Ausztria legnagyobb ékszer kereskedelmi cége is egyben. A legújabb divatirányzatokra épülő saját márkákon (d?oro, d?argento) kívül a klasszikus arany- és ezüstékszerek, valamint a gyöngyből készült ékszerek is fellelhetők a kínálatban. A széles óra választékban megtalálhatók az ismert klasszikus és divatóra márkák, valamint a cég saját márkája, a DoroChron is. A fentieken túl a Dorotheum Bécs legnagyobb régiségkereskedőjeként is ismert.

A Dorotheum Galéria széles választékban kínál különböző korokból származó festményeket, bútorokat, szőnyegeket, porcelánárut, ezüstből illetve üvegből készült termékeket meghatározott árakon. Ausztria piacvezető zálogcégeként a Dorotheum záloghitelezési szolgáltatása révén gyors és bürokráciamentes megoldást kínál átmeneti pénzzavar áthidalására. Legfontosabb törekvésük az, hogy vásárlóik időről időre elégedetten távozzanak tőlük és mindig a legkiválóbb szolgáltatásokat nyújtsák nekik!

A mellékelt fotókon az ünnepélyes megnyitó, néhány muzeális Longines kronográf, valamint a cég széles választékának néhány márkája látható. Mindenki, aki kedveli a szép és igényes órákat, sok élménnyel gazdagodott a Váci utcai Szalonban ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki Fodor Péternek köszönheti a szakszerű információkat.

Szóljon hozzá!