ZETApress

hírportál

Az államalapítástól az egyetemalapításig

Kiállítás az Óbudai Egyetem történetéről az MMKM Öntödei Múzeumában. Az Óbudai Egyetem újjáalapításnak 600. évfordulójának állít emléket az Államalapítástól egyetemalapításig című kiállítás, melyet az Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma mutat be.

A tablósorozat a középkori magyarországi egyetemek létesítésébe enged betekintést. A Nagy Lajos király által 1367-ben Pécsett alapított első magyarországi egyetemet hamarosan követte a főváros első intézménye, az Óbudai Egyetem. A négy fakultásból álló Universitas Budensis alapítólevelét Luxemburgi Zsigmond magyar király kérésére 1395. október 6-án adta ki IX. Bonifác pápa. A kor belviszályai között azonban az egyetemet ? feltehetően 1403-ban ? Zsigmond király bezáratta.

Néhány évvel később, Zsigmond ? a pápasággal való viszonyának rendezését követően, a belviszályok elültével ? szükségét látta egy közvetlenül a befolyása alatt álló magyar univerzitás létesítésének. Az 1410. augusztus 1-jén újjáalapított egyetem négy klasszikus fakultással ? szent teológia, a kánon- és polgári-jog, az orvostudomány és a szabad művészetek karral ? működhetett, mindazokkal a kiváltságokkal, amelyeket a nagy európai egyetemek ? a párizsi, a bolognai, az oxfordi és kölni ? élveztek.

Az 1410-es pápai bulla eredetiben nem, csak a Vatikáni Titkos Levéltár másolataként maradt fenn. E kiállításon kerül első alkalommal hiteles másolatként hazánkban nyilvánosságra Érszegi Géza professzor szakavatott fordításában és átiratában. A 13 tablóból álló sorozat korabeli dokumentumok felhasználásával kíván betekintést nyújtani a középkori Óbudai Egyetem életébe, melynek összeállításában nagy segítséget nyújtott Szögi László, az ELTE Könyvtár és Levéltár főigazgatója.

Az utolsó tabló bemutatja az utókor emlékezetét is, többek között szemlélteti a mai egyetemmel szemben kialakított Óbudai Egyetem Parkban Zsigmond király szobrát, melyet Rudas Imre rektor, Bús Balázs polgármester és Bayer József a Zsigmond Király Főiskola rektora leplezett le szeptember 1-jén. A december 8-án, szerdán délután 4 órakor nyíló tárlat résztvevőit Kócziánné Dr. Szentpéteri Erzsébet, a Múzeum főigazgatója köszönti, megnyitót mond Dr. Gáti József, a XXI. Század Óbudai Egyeteme kancellárja az MMKM Bem József utcai Öntödei Múzeumában.

Szóljon hozzá!