ZETApress

hírportál

Budapest Art Fair

A világ legnagyobb művészeti központjai ? többek között, Berlin, Párizs, London, New York, Basel ? mellett mától vasárnapig Budapestre figyel a nemzetközi művész- és művészetkedvelő világ ? tudtuk meg a tegnap délutáni sajtótájékoztatón.

Szakavatott gyűjtőket és a művészet iránt érdeklődő laikusokat egyaránt vár a legnagyobb művészeti vásár, a Budapest Art Fair a Műcsarnokban. A nagy művészeti vásárok a nemzetközi művészeti élet legfontosabb és legizgalmasabb eseményei szerte a világon. A legnevesebb galériák vonultatják fel kollekcióikat, mely egyrészt a gyűjtők paradicsoma, másrészt a közönség számára kivételes alkalom, hiszen a válogatott alkotások élvezetén túl egy pezsgő, ritkán átélhető világba csöppenhetnek bele.

A művészeti vásár az a hely, ahol szakavatott műgyűjtők, múzeumigazgatók, művészek, kurátorok mellett nemritkán találkozhatunk a celebvilág legismertebb szereplőivel, akik titokban élnek gyűjtői szenvedélyüknek. A művészeti vásár az a hely, ahol a műélvezet mellett számos egyéb kiegészítő rendezvény teszi teljessé, izgalmassá és még érdekesebbé a vásár pár napját. Ünnep ez műértőnek és az érdeklődő műélvezőnek egyaránt.

Legismertebb vásárok, a maastrichti vásár, az Art Basel, a New York-i Armory Show, a berlini Art Forum, Isztambulban a Biennálé, a londoni Frieze Art Fair és a párizsi FIAC mellett évek óta Budapest is része ennek a vérkeringésnek.

A Budapest Art Fair idén a művészettörténet egyik legdinamikusabb, legizgalmasabb korszakát bemutató modern illetve kortárs képzőművészeti alkotásokat vonultatja fel nemzetközi és olyan hazai galériák közreműködésével, melyek komoly sikereket aratnak nemzetközi porondokon és galériatereik is helytállnának bármelyik európai nagyvárosban.

Heroes Corner

A legismertebb hazai galériák és számos izgalmas kulturális program mellett egy igazi nemzetközi szenzációval is jelentkezik az idei Budapest Art Fair hagyományosan a Műcsarnokban. A Párizsi Biennálén tartott főpróbája után először Budapesten mutatkozik be a Heroes Corner ? 28 nemzetközi galéria vonultatja fel válogatott alkotásait Szarajevótól Rigáig, New Yorktól Jekatyerinburgig.

Vezető hazai modern és kortárs galériák mellett a Budapest Art Fair már öt éve dolgozik visszatérő külföldi kiállítókkal, mint a Pascal Lansberg (Párizs), a Galerié Hilger (Bécs), a Le Minotaure (Párizs/Tel Aviv), a Knoll (Bécs/Budapest/Moszkva) és a Gilden’s Árts (London). Idén azonban egy speciális ? a Párizsi Biennálén debütált ? installációs ötlet megvalósításával tucatnyi ország majd’ 30 galériája ad betekintést Közép és Kelet Európa művészeinek és galériáinak változatos világába egy közös standon, méretben, technikában, hangvételben nagyon változatos összképet adva a régióról.

A Heroes Corner kiállított művei 75 éven ívelnek át. Egy moszkvai galéria, a Na Lenivke hozza az Egy lány portréjá-i 1935-ből, a bukaresti Iván Gallery ? az idei bázeli vásár egyik nagy kedvence ? 2010-es munkát választott, A parkbant Bartha Sándortól. Szintén ide a Madonna a színpadon, a Rigas Galériából, 1962-es A darukezelő, és a 2007-es Esther Moroze portréja. Erős a fotóválogatás is: Katya Belkina lovon ülő meztelen önarcképe, ami Petrov-Vodkin 1912-es Fürdik a vörös ló című képének modern átirata (Fotoloft, Moszkva) illetve egy felkavaró Putyin portré, a World Press Fotó nyertes Szergej Maximishintől, Párizsból a RussianTeaRoom Galériától. Mindezeken túl grafikák, videomunkák és szobrok ? például egy vas vonalkód Paolo Viviantól (Bulart Galéria, Várna) illetve az Eső, Nazar Bilyktől (Black Square Galéria, New York, Kiev) is szerepelnek a Heroes Corner válogatásában.

Képzőművészek a beteg gyerekekért

A Bátor Tábor idén is a Budapest Art Fair programjában. Neves képzőművészek társalkotóiként és egy izgalmas múzeumi éjszakán vehetnek részt az idei budapesti Art Fair programjában a Bátor Tábor gyermekei. Az elkészült közös alkotásokat kiállítják a Műcsarnokban, majd azokat meg is lehet vásárolni ? a képekből származó bevételt a daganatos és krónikus betegséggel élő gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány a 2011-es táborok szervezésére fordítja.

A négynapos rendezvény keretében a bátortáboros gyerekek neves kortárs képzőművészekkel ? Wahorn Andrással, Verebics Katalinnal, Csiszér Zsuzsival és Karácsonyi Lászlóval ? alkotnak együtt. A táborozók és a művészek először a szerdai megnyitó keretében festenek együtt és az elkészült alkotásokat a helyszínen, a Műcsarnok előterében ki is állítják, majd azok egy csendes aukció keretében ? ahol az ajánlatokat a Bátor Tábor önkéntesei rögzítik ?, meg is vásárolhatóak.

Ráadás programként a táborozó gyerekek péntek este speciális tárlatvezetésen vehetnek részt, majd ismét közös alkotásba kezdenek a kortárs művészek társaságában. De most az egyszer nem kell abbahagyni, pont mikor a legjobb, hiszen mindenki a múzeumban alszik hálózsákban!

A 2001-ben alapított Bátor Tábor ingyenes, komplex terápiás rekreációs programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, valamint haemophiliával kezelt gyermekek és családjaik részére ? nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal pedig hétvégi családi táborok formájában. A Hatvan város szélén található táborban, az elmúlt 10 évben, szakértő csapat közreműködésével háromezer beteg gyermek vehetett részt olyan programokon, amelyek kipróbálására, betegségükből kifolyólag, máshol nemigen lenne lehetőségük. Mára a képzőművészet is ezen élményterápiás tevékenységek fontos részévé vált.

A táborok szervezéséhez szükséges anyagi forrás jelentős része különböző jótékonysági rendezvényekből származik. Saját jótékonysági rendezvényei mellett a Bátor Tábor az elmúlt években több képzőművészeti esemény részesévé vált. 2006-ban és 2007-ben a kortárs művészet egyik legizgalmasabb projektjének, a Tehénparádénak volt kedvezményezettje, 2007-ben pedig a Gerbeaud-házhoz kötődő AdventArt képvásár támogatta a Bátor Tábort.

Idén, a nemzetközi szinten is egyre elismertebb, külföldi művészeti portálok és szakmai fórumok által is jegyzett kiállítás, a Műcsarnokban megrendezésre kerülő Budapest Art Fair szervezői kérték fel a Bátor Tábort az együttműködésre. A Bátor Tábor 2007 óta tagja az Association of Hole in the Wall Camps-nek amelyet Paul Newman alapított 20 évvel ezelőtt ? az Oscar-díjas színész 2006-ban személyesen is meglátogatta a hatvani táborhelyet.

Szóljon hozzá!