ZETApress

hírportál

Húsvét a Vajdahunyadvárban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az előző évek hagyományait folytatva idén is különleges húsvéti kiállítással és játékkal várja látogatóit. A csaknem ezer négyzetméteren elterülő interaktív kiállításon ? mely ezúttal tavaszi virágkiállítással és vásárral egészül ki ? megismerkedhetünk a húsvét történetével és hagyományőrző szokásaival, valódi díszített és óriás hímes tojásokban gyönyörködhetünk. Megtudhatjuk mit jelent a barkaág, miért a nyúl hozza a tojást, és mi köze van az egészhez a báránynak. Ha pedig a szellemi akadályverseny állomásait végigjárjuk, bezsebelhetjük a jól megérdemelt jutalmat.

Milyen utak várnak a vidám tavaszköszöntőkre?

Narancsos út: a húsvéti ünnepkör története. Aki ezt az utat választja, az a húsvét jeles napjaihoz fűződő hagyományokat, szokásokat, valamint az ünnep jellegzetes tárgyait, eszközeit ismerheti meg. Sőt, akinek van kedve játszani, játéklapot kap és húsvéttal kapcsolatos kérdésekre válaszolhat. A helyes megoldás ajándékot ér.

Zöld út: játékos tudáspróba. Aki a zöld úton halad, az óriás hímes tojásokkal találkozik, melyek tavaszi titkokat rejtenek. Ezen a szellemi akadályversenyen minden óriás tojás egy kérdést rejt, de meg is adja a választ. Itt is lehetőség van játszani és a végén bezsebelni a jól megérdemelt jutalmat!

Kék út: díszített tojások, kézműves bemutatók. Megismerkedhetünk a tojásdíszítés különböző módjaival és a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum gyűjteményéből érkezett, valódi hímes tojásokban is gyönyörködhetünk. Ismerkedés a kézműves tavaszköszöntő népszokásokkal és ünnepi díszek készítésének fortélyaival.

Kék úton vár a tavaszi virágkiállítás is. Szemet gyönyörködtető látványosság várja a látogatókat a különleges virágkiállításon, ahol válogatást láthatunk a tavasz kedvelt növényeiből és érdekességeket is megtudhatunk a legismertebb virágokról. Ugyanitt húsvéti portékák és tavaszi növények vására. Szeretettel várják a Vajdahunyadvárban márciusban is, mint az év többi hónapjaiban! A kiállítás kreatív tervezője és kivitelezője: f exhibition.

Szóljon hozzá!