ZETApress

hírportál

Orchideák a múzeumban

Borzongjunk együtt az orchideákkal! A Magyar Orchidea Társaság ezúttal különleges, misztikus kiállítást rendez november 5-7-én a Vajdahunyadvárban: a pompás virágok mellett a látogatókat maga Drakula gróf várja! ? tudtuk meg Bálint Ágitól.

A hideg őszi-téli éjszakákkal együtt megérkezett az esti filmnézések ideje is, és mi illene jobban az esős novemberhez, mint a régi klasszikusok ? köztük Lugosi Béla híres Drakulája. Ám ha akarunk, idén személyesen is találkozhatunk Draculákkal és Lugosi Bélával ? méghozzá a múzeumunkban megrendezett Orchidea- és Bromélia-kiállítás során, ahol misztikus, izgalmas hangulat uralkodik majd.

Amennyiben azt hisszük, hogy orchideát tartani, nevelni nem egyszerű dolog ? a Dracula orchideákra mindez még inkább igaz. A különleges növény a dél-amerikai hűvös, nedves köderdők mélyén él, ahol a nappali hőmérséklet ritkán emelkedik 20°C fok fölé, míg a levegő páratartalma a nap túlnyomó részében eléri a 90%-ot. Megfelelő tartásukhoz tehát itt, Európában is hasonló körülményeket kell teremteni: üvegházban kell nevelni őket, amelyet nyáron hűteni, télen pedig fűteni kell.

És hogy honnan a név? A Draculák ?keresztapja? Dr. Carlyle Luer, aki 1970-ben egy új növény-csoportba sorolta ezeket az egzotikus virágokat. Az elnevezést inspirálhatta a Dracula orchideák szellemarcra emlékeztető virága – de az is lehet, hogy Luer a latin ?sárkány? szóból alkotta meg a kis sárkányt, sárkányocskát jelentő elnevezést.

A növények titokzatosságához az is hozzájárul, hogy speciális igényeik miatt gazdáik nem szívesen viszik őket kiállításokra, rendezvényekre, hiszen nem megfelelő körülmények között a növények elhullatják virágaikat és leveleiket. A novemberi orchidea-kiállítás látogatói tehát egyedülálló attrakció szemtanúi lehetnek.

És ha valaki még több Drakulára lenne kíváncsi, annak sem kell csalódottan hazamennie, hiszen a Vajdahunyad vár egyik eldugott zugában található Lugosi Béla, a ?magyar Drakula? szobra. Senki sem tudja, kik helyezték el ott az alkotást, és hogy mikor került oda, egy azonban biztos: a látogatók, csak úgy, ahogy a névrokon orchideák, Drakula vigyázó szemei előtt lesznek. A három napos kiállítást idén is vásár kíséri majd, ahol a magyar kereskedőkön kívül osztrák, német és olasz árusok is bemutatják portékájukat. Fővédnök: Szilágyi Tibor színművész.

Szóljon hozzá!