ZETApress

hírportál

Homok és vér Rómában

A BTM Aquincumi múzeumában Anderkó Krisztián régész előadásában kísérhetjük végig jövő vasárnap délután 2 órától a gladiátorok életútját: hogyan életek, küzdöttek és miáltal haltak az ókori Rómában.

A rómaiak nem csak népünnepélyek során és a színházakban, hanem ünnepi vacsorák alkalmával is szerveztek gladiátorviadalokat. Miután aztán már eleget ettek és ittak, behívták a gladiátorokat, és ahogy valamelyikük torkát átvágták, örömükben lelkesen tapsolni kezdtek ? derül ki a korabeli híradásokból.

Krisztus előtt 264-ben, Iunius Brutus Pera két fia, apjuk temetésén három pár gladiátort léptetett fel. A halotti szertartáshoz kapcsolódó látványosság ezután gyorsan nagy népszerűségre tett szert és a mai sporteseményekéhez mérhető iparággá nőtte ki magát.

De kik is voltak ezen véres események főszereplői, a gladiátorok? Szerencsétlen áldozatok vagy ünnepelt sztárok? Az élet peremén egyensúlyozó megtűrtek, vagy a férfiak irigyelt és a nők imádott félistenei? Fékeveszett őrjöngés, vagy egy jól megkoreografált viadal résztvevői? Megtudjuk az előadásból, melyre nem kell külön jegyet váltani! A múzeumi belépővel ez is meghallgatható.

Szóljon hozzá!