ZETApress

hírportál

Villam a konferencián

Restaurálták Jedlik Ányos villamfeszítőjét, amelyért 1873-ban megkapta a Bécsi Világkiállításon a Haladásért-érdemrendet ? tudtuk meg a Kazinczy utcai konferencián melynek záróeseményeként a múzeum Bláthy-termében a szerkezetet is megtekinthettük.

Jedlik Ányos bencés szerzetes, fizikus számos találmánnyal, műszaki alkotással járult hozzá az elektrotechnika fejlődéséhez. 1828-ban elkészítette villamdelejes forgonyát, a kommutátoros egyenáramú motor ősét. 1855-ben villamosmozdony-modellt készített, majd 1861-ben leírta az öngerjesztés elvét, mellyel előfutára lett a későbbi, Siemens által 1866-ban szabadalmaztatott dinamónak.

1863-ban megfogalmazta a feszültségsokszorozás elvét. Ez alapján készítette el 1873-ban a Bécsi Világkiállításra csöves villamfeszítőjét. A berendezés a világkiállítás szenzációja volt, a Haladásért-éremmel tüntették ki. A bíráló bizottság elnöke Werner Siemens volt.

Az MMKM Elektrotechnikai Múzeumban került elhelyezésre, s tekintheti meg a látogató közönség a Jedlik Ányos által készített, restaurált villamfeszítőt. Külön érdekesség, hogy itt szintén megtalálható ennek a műtárgynak a hiteles, működőképes másolata, mely a múzeum rendhagyó fizikaóráinak egyik attrakciója. A műtárgy restaurálása az NKA keretében valósult meg.

A villanymotor, a dinamó és a szódavíz felfedezője, Jedlik Ányos egyik legfontosabb kísérleti eszközét, a nagyfeszültségű kisülések vizsgálatára szolgáló villámfeszítő (feszültség-sokszorozó) eredeti ? és a világon egyedülálló ? példányát a restaurálás utáni konferencián mutatták ma be ma az erzsébetvárosi múzeumban.

Szóljon hozzá!