ZETApress

hírportál

Magyarok Margatban

Akkor és most címmel nyílt meg csütörtökön Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában a Szíriai?Magyar Régészeti Misszió kiállítása a margati keresztes vár kutatásáról ? tudta meg Rozs Borbála. A tárlat november 15-ig lesz látogatható.

A Szíriai?Magyar Régészeti Misszió első nemzetközi kiállítását Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosában rendezi. 2006-ban a szíriai kormány megnyitotta az európai kulturális örökség fontos részét képező Margatot a kutatás számára. A munkálatokra a nemzetközileg is elismert Szíriai-Magyar Régészeti Missziót kérte fel, amelyben számos pécsi kutatói is dolgozik és amelynek a MOL a fő támogatója.

A szíriai kulturális minisztérium engedélyével a feltárások anyagából a legszebb leletek érkeznek a pécsi kiállításra. A tárlat alapvető célkitűzése, hogy megismertesse hazánk történetének egyik legfontosabb és európai szempontból is legjelentősebb időszakát a látogatókkal. Valójában a keresztes hadjáratok korába kalauzol a kiállítás. A keresztes hadjáratok (XII-XIII. század) a középkori Európa legnagyobb horderejű katonai és ideológiai mozgalma. Egy nyugati történész találó megfogalmazása szerint ez volt a középkori Európa NATO-ja.

A mozgalomban minden jelentős európai hatalom képviseltette magát. A keresztes hadjáratok kora különösen a XIII. század fordulója az Európa-szerte ismert és elismert Magyar Királyság fénykora ez az időszak. Ekkor kapcsolódott be hazánk aktívan is a keresztes hadjáratok jelentette összeurópai mozgalomba: 1217-1218 folyamán Közép-Európában egyedülálló módon saját királya vezetésével önálló sereget küldött a Közel-Keletre. Ekkor uralkodott az eredetileg bizánci császárnak nevelt III. Béla és fia: II. András, akinek a hadjárata diplomáciai sikertörténet volt.

Egyben egyértelműen alátámasztotta a királyság európai léptékkel is jelentős státuszát. II. András szentföldi útja során felkereste a korabeli keresztes államok legnagyobb erődjét, az Antiochiai hercegségben álló Margat várát, és komoly évjáradékot rendelt a vár fenntartására ?örökkön örökké?. Így elmondhatjuk, hogy amennyiben ez az évjáradék rendszeresen megérkezett, a világ egyik leghíresebb, johannita kézben lévő keresztes vára részben magyar pénzből épült.

A MOL által támogatott kutatásokat a Szíriai?Magyar Régészeti Misszió a magyar tudományos élet és felsőoktatás szinte minden fontos szakintézményéből delegált kutatókkal és diákokkal az egyik legnagyobb és legösszetettebb külföldön dolgozó magyar kutatócsoport, melynek munkáját a közhasznú SHAM Kulturális Alapítvány koordinálja. Az UNESCO világörökségre felterjesztendő margati várban eddig folytatott magyar kutatások számos fontos és látványos eredményt hoztak (pl. a világ legnagyobb keresztes freskóciklusának a felfedezése) és intenzív nemzetközi érdeklődés középpontjában állnak.

A kiállítás időtartamára a szíriai kulturális minisztérium engedélyével a feltárások anyagából a legszebb leletek érkeztek Szíriából a kiállításra. A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió első kiállítása a margati kutatási program látványos eredményei mellett a Magyar Királyság szerepét, és kiterjedt, a Szentföldtől a Brit-szigetekig terjedő kapcsolatrendszerét mutatja be. A tárlat kitér a XIII. század eleji Pécs városára és jelentőségére, valamint külön rész foglalkozik a pécsi régészek szíriai kutatási eredményeivel.

A Margat kiállítás beharangozásaként az érdeklődők a középkor világába cseppenhetnek a pécsi Széchenyi téren. A szabadtéri bemutatón a XIII. századi johannita hagyományőrzők gyógyító és harcművészeti tudományát lehet megismerni. A S.A.G.A. Európai Harcművészetek Iskolájának kiemelt érdeklődési területe a XII-XIII. század ezen belül is a johannita lovagrend működése, illetve a XV. századi reneszánsz kardforgatás művészete. Elsősorban a középkor harci technikáinak, másodsorban életmódjának kutatásával, rekonstrukciójával, oktatásával és bemutatásával foglalkozik az önképző iskola.

A 2001-ben alakult budapesti székhelyű egyesület harcművészeti kutatómunkáját heti rendszerességgel megtartott edzésein, életmód-rekonstrukciós tevékenységét pedig különféle, a történelmi múlthoz valamiképpen kötődő rendezvényeken gyakorolja. Edzéseiken a hangsúlyt a technikák hitelességére helyezik. Mivel valódi, és rendkívül hatásos harci fogásokat gyakorolnak, melyek fémfegyverekkel végrehajtva még a legnagyobb körültekintés mellett is felettébb veszélyesek, edzéseiken szabad küzdelem esetén modern védőfelszerelést és a lehető legvalósághűbb fegyverszimulátorokat (párnázott-, bambusz-, alumínium-, ill. fafegyvereket) használnak. A legközelebbi S.A.G.A. bemutató a Johannita hagyományőrző csoport bemutatója lesz Harcművészet és gyógyítás címmel a pécsi Széchenyi téren november 6-án 13-tól 17 óráig.

Szóljon hozzá!