ZETApress

hírportál

Polański Terézvárosban

Roman Polański: Színész. Rendező címmel nyílt kiállítás tegnap délután 5 órakor a terézvárosi, Nagymező utcai Lengyel Intézetben. A 2011. január 15-ig látható vándorkiállítás a łódĹşi Filmmúzeumnak köszönhetően jött létre.

Már több lengyel városban, valamint Sao Paolóban, Londonban, és két rangos nemzetközi filmfesztivál, a Berlinálé, valamint a Febiofest keretében Berlinben és Prágában is bemutatásra került. A budapesti prezentációval egy időben a hatalmas anyag egy része Rió de Janeiróba is ellátogat.

A łódĹşi Filmmúzeum által készített átfogó tárlat, a világhírű lengyel rendező-színész, Roman Polański alakját, alkotói életútját mutatja be, egy plakátokból, standfotókból, werk képekből összeállított egyedülállóan gazdag anyagon keresztül. A kiállítás törzsanyaga a rendező-színész magángyűjteményéből származik, illetve a rendező barátai, Andrzej Wajda, Andrzej Kostenka, Gene Gutowski, Leopold Rene Nowak bocsátották a múzeum rendelkezésére a magántulajdonukat képező archív felvételeket.

Polański neve szerte a világon ismert. Nevéhez olyan nagysikerű, ma már film-klasszikusnak számító alkotások fűződnek, mint a Kés a vízben, az Iszonyat, a Rosemary gyermeke, a Chinatown, a Tess, vagy a Zongorista. Színészi karrierje azonban mindezidáig kevéssé ismert, ezért a Lengyel Intézet által Budapestre érkező tárlat remek alkalmat kínál arra, hogy a filmművészet kedvelői az alkotónak ezt az arcát is megismerjék.

Polański korán, már 14 évesen megcsillantotta tehetségét, eleinte rádiójátékokban és a színpadon, később a filmvásznon is. Nemcsak a ŁódĹşi Filmművészeti Főiskola hallgatói által készített filmetűdökben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, de később rendezőkollégái is szívesen dolgoztak vele. Szerepel Andrzej Wajda: A mi nemzedékünk, Ártatlan varázslók és Sámson című filmjeiben, valamint feltűnik Andrzej Munk 1960-ban készített Kancsal szerencse című kultikus lengyel filmjében. Nemcsak lengyel filmesekkel dolgozik együtt, mint színész, de Gerard Depardieu oldalán szerepel Giuseppe Tornatore Puszta formalitás című alkotásában, Michel Blanc, Brett Ratner és Antonio Luigi Grimaldi filmjeiben is.

A kiállítást Mścisław KuĹşmicki, a łódĹşi Filmmúzeum igazgatója és Andrzej Serdiukow filmproducer, Roman Polański barátja nyitotta meg. A kiállítás tiszteletbeli védnökei: Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság nemzeti kulturális örökség minisztere és Włodzimierz Fisiak, a łódĹşi vajdaság marsallja.

Szóljon hozzá!