ZETApress

hírportál

Kiállítás társbérletben

A homo ludensről, azaz a játékos emberről nyílt kiállítás ma este a Hajós utcai N&n galériában. A falakon lévő munkák egy nemzetközi tervpályázatra készültek, melyet a Bercsényi Építész Szakkollégium írt ki a terek beépítéséről. A feladat kapcsolódik a jövő vasárnap kezdődő két hetes budapesti EASA konferenciához, melyre mintegy négyszáz résztvevőt várnak.

A mérnökök mindig szerettek játszani, mondta megnyitóbeszédében Erő Zoltán építész, a konferencia szervezője. Rimanovszki professzor, a Pasaréti téri templom harmincas évekbeli tervezője megőrizte játékos kedvét a zűrös ötvenes években is. Ő alkotta akkor a Műegyetem Egry József utcai R, T és H épületét, melyet az elektronikában ismert három fázis betűiről nevezett el. Igaz eddig úgy tudtam, hogy ez a három betű egy lelkesítő üzenet volt akkoriban valahogy így: Reformokkal a Tudásért és a Haladásért. Ez is, meg az is oly szép, hogy igaz lehet, ma már kár lenne vitatkozni róla.

Hajóágyban a Dunán

A konferencia a Dunához kapcsolódik, s a résztvevők is a folyamon lesznek elszállásolva. A Kassa nevű magyar építésű, jelenleg műhelyként használt dudatengerjáró hajó ad majd nekik otthont két hétig a Műegyetem rakpartnál. Ennek vontatóhajója a Sopron, melyen a szervezők és tutorok kapnak majd helyet, míg az előadások, a koncertek és az etetés egy harmadik hajón történik meg. A kiállítás a jövő péntekig megtekinthető, míg a mostani pályázat győzteseit honlapjukon olvashatjuk el.

Ha már az ötéves galériában vagyunk, ne mulasszuk el megnézni a Home sweet home című kiállítást sem. Igaz erre több időnk lesz, mert csak augusztus 29-én zárul. Böröcz András és Robbin Ami Silverberg közös tárlatának témája az otthon. Böröcz árnyékszékeket, mint melléképületeket mutat be humoros formában huszonnégy tollrajzból álló sorozatában. Silverbergnél inkább a szövegen van a hangsúly. Az asszonyról, minta a ház lelkéről, motorjáról ír nagyméretű, áttetsző merített papírjain, angol nyelven. A mellettük álló fordításokból sok jót tudhatunk meg az ideális asszonyról, aki a konyhában remek szakácsnő, a szalonban kiváló társalkodó, míg az ágyban csodálni való ribanc, hogy az alkotót idézzem.

Szóljon hozzá!