ZETApress

hírportál

AVIVA Képzőművészeti Díj 2010

Második alkalommal rendezzük meg a kortárs képzőművészet rangját és ismertségét emelni hivatott AVIVA Képzőművészeti Díj jelöltjeinek kiállítását, amelyet az AVIVA Életbiztosító a fiatal, 40 év alatti művészek támogatására alapított ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A kiemelkedően magas, ötmillió forintos díj a brit Turner-díj szándékaihoz hasonlóan segíti és elismeri azokat az alkotókat, akiket az elmúlt 3 éves teljesítményük alapján művészettörténészek, kritikusok, illetve magángyűjtők jelöltek. A 2009-ben alapított díjat az első évben a szakma és a közönség egyaránt nagy várakozással fogadta, a kiállítás, maga a díjazás, illetve mindezek utóhatása: a művek köz- illetve magángyűjteménybe való kerülése az anyagi siker mellett presztízsértékűnek bizonyult.

Idén Páldi Lívia művészettörténész, a Műcsarnok főkurátora, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Hornyik Sándor művészettörténész, Karvalits Ferenc műgyűjtő, Szűcs Attila festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének adjunktusa és Hans Knoll galerista jelöltek egymástól függetlenül festő-, fotó- és médiaművészeket, illetve két alkotópárost. A zsűritagok olyan művészek mellett tették le a voksukat, akik érdeklődésük, szakmai munkájuk révén bizonyították, hogy a magyar művészet határainkon kívül is érvényes értékeket, minőséget közvetít.

A díjra jelölt művészek: Batykó Róbert, Esterházy Marcell, Németh Hajnal, Katarina Šević, Société Réaliste, Tehnica Schweiz. Megnyitó: ma este 19 órakor a Műcsarnokban. A november 7-ig látható kiállítást megnyitja: Dr. Csevár Antal, az Aviva Életbiztosító Zrt. vezető jogtanácsosa.

Batykó Róbert festőművész következetes utat járt be eddigi pályáján: a graffitis gyökerektől jutott el a funkciójuktól megfosztott tárgyak szürreális világához. Esterházy Marcell műveinek témái többnyire közvetlen környezetéből származnak, olykor szinte közhelyes szituációk, események kapnak új értelmezést fotóin, filmjeiben. Németh Hajnal audiovizuális kísérleteken alapuló művészete érzékenyen egyensúlyoz a társadalomkritika és az identitáspolitika szempontjai között. Katarina Šević a megfigyelés és a kommunikáció különböző stratégiáit alkalmazva munkáiban a magán- és a közszféra metszéspontjait keresi. A 2004 óta együtt dolgozó Société Réaliste alkotópáros (Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy) új terminusokat hozott be a művészet fogalomtárába: politikai design, kísérleti közgazdaságtan, társadalmi manipulációs technológia. A Tehnica Schweiz (László Gergely és Rákosi Péter) társadalomtudományi érdeklődéstől vezérelve ?vizuális szociológusként? gyűjti és dokumentálja egy adott témában az eltűnt élettér, létforma megszűnését, illetve átalakulását.

A díjazott személyéről a jelölők maguk döntenek a kiállítás záró szakaszában. A fődíj mellett egy 500 ezer forint értékű közönségdíj is gazdára talál, amelyet a látogatók által leadott szavazatok alapján kap majd a díjazott.

Idén nagyobb hangsúlyt fektetünk a nagyközönségnek szóló kommunikációra. Létrehoztunk egy Facebook oldalt, ahol bárki elmondhatja, mit gondol a díjról, a jelöltekről, a megnyitót követően pedig beszámolhat a kiállításon látottakról, valamint játékos formában akár belépőket is nyerhet a kiállításra. Youtube oldalunkon a jelöltekkel, a zsűri tagjaival készült rövid interjúink és a kiállítással kapcsolatos videók, werkfilmek láthatók.

A közönségdíjra szavazni személyesen, rövid regisztrációt követően az Aviva Díj hivatalos weboldalán, valamint a Facebookon keresztül lehet; a díj honlapján minden információ megtalálható az alapítás történetéről, a jelöltekről és a jövőbeli tervekről. Emellett digitális, az Aviva Díj honlapról mp3 formátumban letölthető tárlatvezetést is biztosítunk a látogatóknak. Kurátor: Mayer Marianna ? hangzott el a délelőtti tájékoztatón.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Aviva-díj a Műcsarnokban | ZETApress

Szóljon hozzá!