ZETApress

hírportál

Herendi, az arisztokrácia porcelánja

Beköltöztek az új szárnyak első lakói. A múlt héten megnyílt kiállítás a Gödöllői Kastély Rudolf-szárnyában 2011. január 3-ig látogatható ? tudtuk meg Holub Katitól. A Herendi porcelán a nemesség palotáiban vándorkiállítás első állomása Az arisztokrácia porcelánja című tárlat.

A Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében tartott ünnepélyes szerdai eseményen részt vett Mádl Dalma asszony. A kiállítást Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke; Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitották meg.

A Gödöllői Királyi Kastély idén átadott Rudolf-szárnyában egy XIX. század eleji festésekkel díszített, gyönyörűen felújított teremsor szolgál ezentúl az időszaki kiállítások új otthonául. Az itt megrendezett első kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra történetét és legbecsesebb darabjait vonultatja fel. A teret és terítéket egyszerre bemutató tárlat kastélyszínházzal együtt látogatható, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

A magyar kastélyok lakói kedvelték és vásárolták a Herendit, sőt sok esetben egy-egy dekoráció a mai napig őrzi a megrendelő családok nevét. Ezek nagy részével nem kizárólag múzeumokban találkozhatunk, hiszen ma is gyártják, használják őket. A Ferenc József készlet a budai vár és a gödöllői kastély számára készült, de az Országház étkészlete ma is ezzel a finom arany mintával van díszítve.

A Gödöllő-minta hasonlóképp királyi megrendelés emlékét őrzi. Ma is ismertek a Hadik-, Apponyi-, Batthyány- és Esterházy- minták, ma is használatos a külön megrendelésre alkotott Héderváry-szín. Az arisztokrata életformát a herendi porcelánok segítségével megidéző kiállítás ezeket a patinás edényeket, étkészleteket, monogramos darabokat vonultatja fel, és bemutatja azokat a tipikus főúri kellékeket is ? tintatartó, porzó, írószertartó, kártyadoboz, sétabotfogó, porcelánnyelű evőeszközök ? amelyeket csak külön megrendelésre készítettek fehér aranyból.

Külön érdekesség ? bár nem a kiállítás, hanem a terem berendezésének része ? az utolsó terem porcelán rózsákkal díszített csillárja, amely szintén a Manufaktúra luxusterméke lehetett valaha, és a kiállítás lebontása után is a helyén marad majd. A tárlat bevezető termében kisfilm avatja be az érdeklődőket a porcelánkészítés és -festés rejtelmeibe, és jelesebb alkalmakkor porcelánfestő-bemutató színesíti a programot.

Szóljon hozzá!