ZETApress

hírportál

Űrkorszak a múzeumban

Nemrég emlékeztünk meg arról, hogy 50 éves az űrkorszak. A Közlekedési Múzeumban ma délután hasonló című kiállítás nyílt. Igaz kicsit késtek az október 4-i dátumhoz ? az első szputnyik 1957-es fellövéséhez ? képest, míg az első élőlény űrbe juttatása csak egy hét múlva lesz félévszázados.

A kiállításon a látogatók számos eredeti tárggyal, igényes modellekkel és színes tablókkal találkozhatnak. Farkas Berci 2,8 tonnás visszatérő kabinjának méretpontos másába bele is ülhetünk. A két pilótaülés egyikében egy Kubaszov-bábu foglalja a helyet, akivel közös fotót készíthetnek a beszállók.

Az eredeti leszállókabint legelőször mi kaptuk meg a Szovjet Tudományos Akadémiától. Azóta már az Interkozmosz programban résztvevő többi űrhajós is megkapta a saját visszatérő egységét, de ebben mégis mi voltunk az elsők, mondta el büszkén Berci a megnyitón.

Nem csak az 1980. május 26-án fellőtt első magyar űrhajós ült be délután a makettba, de Kovács Kálmán államtitkár, a Magyar Asztrológiai Társaság elnöke is kipróbálta a kabin belsejét. A közös kép Bercivel épp Kubaszov beépítése miatt nem jöhetett létre a kabinban, de mellette még sokáig fotózták őket együtt a vendégek. Almár Iván és Horváth András csillagászok is a meghívottak között voltak, őket külön is köszöntötték.

Gyermekkori álmom volt az űrhajózás, s a ?69-es Holdra szállás után sokkal gyorsabb fejlődést vártam ? mondta Kovács. ? Azt hittem, az emberek a bolygókra utaznak, de a kutatás végül más irányba fordult. Az űrbe telepítettek olyan eszközöket, melyek a földi életet segítik. A távközlés, a műholdas nyomkövetés és helymeghatározás meg még sok egyéb más, elképzelhetetlen lenne az űrkutatás fejlettsége nélkül.

Az államtitkár nem csak az első szputnyik, de az első élőlény fellövése után, 1957. november 20-án jött a világra, így ő már beleszületett az űrkorszakba. Az akkor tízéves Berci nem álmodott róla, neki mégis sikerült eljutni a csillagokig. Szerencsésen visszatért onnan, míg Lajka kutya azóta is fenn kering. S hogy miért írok róla annyiszor? Mert az ő nevét lehet összeolvasni a tablókon lévő betűkből a jövő tavaszig tartó játékban.

A kiállítás április 13-án, vasárnap zár. Az űrhajózás napja köztudottan április 12-e, mert 1961. tavaszi szerdáján akkor lőtték fel az első embert, a szovjet Gagarint. A kiállítás idején itt lehet jelentkezni a játékra, s LAJKA KUTYA beküldői között kétszemélyes sétarepülést sorsolnak ki, amelyre a múzeum tulajdonában lévő Po-2-es gép viszi fel a szerencséseket. A fődíj mellett az űrhajósok által is fogyasztott űrételeket sorsolnak ki. Megkóstoltuk a gyümölcsöket, melyek egy kicsit rágósnak bizonyultak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nem zárnak be Aquincumban

Szóljon hozzá!