ZETApress

hírportál

Éljen a Grund!

A Petőfi Irodalmi Múzeum Éljen a Grund! – című kiállításával ünnepli a száz éve megjelent A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc-regényt. A 29 éves szerző 1905-ben és ?06-ban folytatásos regényként jelentette meg a művet, melyet csak ?07-ben adtak ki könyv alakban. Azóta már számos kiadást élt meg az ifjúságnak szánt, de mindnyájunkhoz szóló alkotás.

A tegnap esti megnyitón a Diadal utcai általános iskolások játszottak el részlteket a hasonló című musical-ből, majd Geszti Péter olvasta fel Nemecsek Ernőnek írt levelét. A kulturális tárcát Vígh Annamária szakállamtitkár képviselte. A család részéről Horváth Ádám rendezőt ? az író unokáját ? várták, de nem jött el. Két héttel ezelőtt, a Práter utcai szoboravatón ott volt, akkor erről mi is beszámoltunk. A három golyózó fiút einstandozó Pásztor-fiúk szobra egyébként még most is a felállítási helyén áll, de egy-egy kerületőr és közterület-felügyelő állandóan őrzi az iskola előtti járdán.

A kiállítás nem csak a gyermekeknek szól, mégis nekik tartott kedden drámapedagógia órát Emőd Teréz, a kiállítás kurátora. Rendszeresen folynak ilyen előadások a múzeumban, s mindig más-más iskola küldi tanulóit. A múzeumpedagógusok arról beszélnek, amire épp van igény, s most a kiállítások rendezése voltak kiváncsiak a hallgatók.

Az esti megnyitót az Interneten is élő adásban követhettük nyomon, mégis teltház volt az első emeleti Díszteremben. A kiállítás megtekintése után mindenkit pogácsával és jéghideg ásványvízzel vártak, a pezsgős fogadásra csak a meghívóval rendelkezők mehettek. A ?büféújságírók? így aztán gyorsan odább is álltak, hiszen este még több kiállítás is nyílt a környéken. A PIM-ben majd’ egy évig, augusztus 31-ig láthatjuk a Grundot, a tárlatról bővebben honlapjukon olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Halál egyenes adásban

Szóljon hozzá!