ZETApress

hírportál

Lehorgonyoz a monitor

Záróakkordjához érkezett a Lajta monitor felújítása. Hamarosan közönség előtt az ismert hadihajó ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Lánchíd pesti hídfőjénél horgonyzó Kossuth gőzös Vénhajó éttermében.

Végéhez értek a Monarchia idejéből megmaradt, hadtörténeti jelentőségű Lajta monitor felújítási munkálatai. Az augusztus 20-i állami ünnepségen felavatásra kerülő hadihajó újjáéledése a neszmélyi központú Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány és Hilltop Bor Kft. közös fejlesztésével, közel 350 millió forintos uniós támogatással valósulhatott meg. A Leitha újjászületésében jelentős, térítésmentes munkát vállaltak és vállalnak az Alapítvánnyal együttműködő TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület tagjai is.

Az újrakereszteléssel külön weboldal is foglalkozik. Ezen részletesen megtekinthető az összes résztvevő szervezet is. Jelenleg a világon hét darab egészben megmaradt monitor létezik, melyeknek egyike a LAJTA, a Monarchia haditengerészetének egyetlen helyreállított hadihajója. Jelenleg a világon hét darab egészben megmaradt monitor létezik, melyeknek egyike a LAJTA, a Monarchia haditengerészetének egyetlen helyreállított hadihajója.

A KDOP 2.1.1/C. Integrált turisztikai attrakció-fejlesztés Neszmélyen a bor és a hajózás jegyében című pályázat keretében elnyert több százmilliós uniós forrás ezúttal lehetőséget teremtett a magyar hajózás és borászat számára, hogy felújítsa muzeális értékű hajóit, emellett pedig gondoskodjon a régió turisztikai fellendítéséről is.

Az augusztus 20-i állami ünnepségen végre a nagyközönség is megcsodálhatja, hogyan menekült meg a pusztulástól, és milyen új formában kelt életre a dunai hadiflotta egyik remekműve. Az ünnepi újraavatást követően a LAJTA monitor múzeumhajó várja látogatóit a Neszmélyi Hajó-skanzen kikötőjében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Útra kelt a monitor | ZETApress

Szóljon hozzá!