ZETApress

hírportál

PsychArt a galériában

2010-ben először kerül megrendezésre a Budapest Art Brut (BAB) Galéria alkotóközösségének és munkatársainak közreműködésével a PsychArt 24 című 24 órás művészeti maraton ? tudtuk meg Lucza Vígh Ernától.

A rendezvény célja a pszichiátriai ellátásban részesülőkkel szembeni előítéletek csökkentése, feloldása az által, hogy a résztvevők megismerkedhetnek a pszichiátriai betegek alkotásaival és alkotó munkájukkal. A résztvevőknek lehetőséget biztosítanak az art brut, outsider és hivatásos művészekkel közös alkotómunkából fakadó élményszerzésre. Várják mindazok jelentkezését, akik az esemény céljának elérése érdekében alkotóként részt vennének a rendezvényen és az itt készített alkotásaikat felajánlják a BAB Galéria számára.

Az alkotások fő témája: Életvonalak, töréspontok. A képek több méretben (A4 – fél ív), alapozott szürke lemez alapra készíthetők akril festékkel, olajpasztellel, szénnel, vagy grafittal. A munkához szükséges eszközöket biztosítjuk a résztvevők számára, Öntől az alkotó részvételt kérjük. Az esemény szeptember 3-án, pénteken 12-től 4-én, szombaton 12 óráig tart a Paulay Ede utcai Vista Rendezvényközpontban. Mivel egy időben 50 alkotónak tudnak festőállványt biztosítani, ezért kérik, hogy részvételi szándékát mindenki előre jelezze a honlapon történő regisztrációval!

A PsychArt 24, 24 órás művészeti maratonon készült alkotásokból rendezett kiállítást szeptember 21-től tekinthetik meg a Kőbányai úti Budapest Art Brut Galériában. Legyen Ön is részese ennek a nagyszerű eseménynek! Fessen együtt velünk a 24 órás művészeti maratonon! ? kérik a szervezők.

Budapest Art Brut Galéria

Társadalmunkban a pszichiátriai betegek megítélése nem kedvező, a negatív előítéletek nem segítik elő az érintett személyek társadalmi reintegrációját. Ezekre az emberekre jellemző az elszigeteltség, a bizalmatlanság. A gyógyszeres, a szocio- és pszichoterápia mellett bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulására és a rehabilitációjukra az alkotó tevékenység és a művészi kreativitás folyamata és a létrehozott művészi alkotások környezet által történt elismerése és elismertetése.

Küldetésünk a pszichiátriai ellátásában részesülők ellen irányuló előítéletek csökkentése azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt jelennek meg az általuk elkészített művészeti alkotások. Egy állandó nyitva tartással működő galéria, ahol bemutatható az art brut művészek munkáiból létrehozott gyűjtemény, komoly segítséget nyújt a szélesebb társadalmi elfogadást illetően, lehetőséget biztosítva a társadalom minden tagja számára, hogy megismerkedjen a pszichiátriai betegek és a társadalom perifériájára szorult emberek alkotásaival, ezzel biztosítva az esetlegesen bennük élő előítéletek feloldódását.

Amit nyújtani tudunk: megjelenési és kiállítási lehetőséget a magyarországi művészetterápiás és art brut műhelyek számára, kialakítva a művészetterápia és art brut művészeti irányzat országos dokumentációs és reprezentatív képgyűjteményét. Ez az archívum lehetőséget nyújt a szakemberek számára az összegyűjtött anyagok kutatására és a Galéria vezetése számára a különböző szempontok szerinti állandó és időszakos kiállítások megszervezésére. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a PsychArt 24 rendezvényen és a Budapest Art Brut Galériában!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. PsychArt 24 a Vistában | ZETApress

Szóljon hozzá!