ZETApress

hírportál

Allűr a galériában

Rabóczky Judit Rita és Mata Attila szobrászművészek kiállítása szeptember 11-én nyílik és november 5-ig látogatható a Király utcai G13 Galériában. Közös kiállításon mutatkozik be a galéria ifjú és érett szobrásza új munkáival.

Mindketten fémekkel dolgoznak ? egyéni, csak rájuk jellemző hangvételükben, ezért Allűr tárlatuk címe. Mata Attila, a ?80-as évek óta kiállító művész a középgeneráció tagja. Egyesíti a geometrikus és az organikus formavilágot, a mintázó és a faragó szobrászi munkamódszert, sőt, alkotásaira még a dinamikus és a statikus ellentétpár kibékítettsége is jellemző. Iskoláktól független, érzéki szobrai egyesek szerint a tudat működését ábrázolják, másokat pedig leginkább a szeretkezésre emlékeztetnek.

Szobrai színességük miatt vidámak, a szilárd konstrukciók ugyanakkor komollyá is teszik e plasztikákat. Mata szobrászata esetében kiemelten érvényes az elv, mi szerint a néző észleletében jön létre a mű. Munkái olyanok, mint egy titokzatos, de népszerű személy, akit ahányan ismernek, annyifélének látnak.

A fiatal Rabóczky Judit Rita generációjának egyik szakmai feltűnést keltő üstököse ? ezt mutathatják az elismerések, többek között Barcsay-, Junior prima- és Amadeus-díja. Rabóczky vérbeli, elszánt szobrász, akit csak nagyszabású témák érdekelnek ? lehetőleg nagyszabású kivitelben is. Angyalait követően most a női testet dolgozza föl több aspektusból, a kultúra kezdőpontjának tekinthető termékenység-istennők, saját teste és a Tarot ihletésében.

Szóljon hozzá!