ZETApress

hírportál

Pécsi virágzás

Az ország második legismertebb fesztiválja Pécsre látogat. A Debreceni Virágkarnevál augusztus 6-8. között Pécs2010 Európa Kulturális fővárosában is bemutatkozik. A Virágkarnevál semmi máshoz nem hasonlítható hangulata három napon keresztül varázsolja el a látogatókat.

Debrecennek visszatérő, állandó rendezvénye augusztus 20-án a Virágkarnevál, mellyel a város méltóképp emlékezik meg az államalapítás ünnepére és Szent István király szentté avatásának évfordulójára is. A Debreceni Virágkarnevál nemcsak országos, hanem nemzetközi összehasonlításban is rendkívül különleges látványossággá vált sok évtizedes története során. Erre az ünnepre a világ minden tájáról érkeznek színesebbnél színesebb művészeti csoportok produkcióikkal. A Debreceni Virágkarnevál a Speciális Fesztiválok kategóriájában kiváló minősítést kapott, mely szintén bizonyítja, hogy rangos, színvonalas eseménye a városnak.

2009-ben a 40 éves jubileum alkalmából új elemekkel bővült a virágkarnevál, melynek köszönhetően rekordot döntött nézőszámban, ötletekben. Az újítás egyik eleme volt, hogy kinyíltak a város kapui és útra kelt a Virágkarnevál. A Szent Korona és a Lúdas Matyi sikeres budapesti bemutatkozása után következett Balatonfüred, ahol szintén óriási sikert arattak a pompás virágkocsik.

2010-ben a vándorút első állomásaként bevették Eger városát. A Történelmi Vigasságok forgatagából már messziről látható volt a Virágkarnevál két kocsija, a Szent Korona és a Gyevi bíró, amelyek Eger város történelmi hagyományaira építve idézték meg a látogató számára a középkor világát. Átszelve az országot augusztus 6-án érkezik két virágkocsi Pécs városába. Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa, mely több ezer látogatót vonz itthonról és külföldről egyaránt. Debrecen kapcsolódva a rendezvényhez, szeretné bemutatni a város egyik legimpozánsabb és legismertebb rendezvényét.

A két virágkocsit debreceni együttesek, művészek is kísérik, akik három napon keresztül szórakoztatják a közönséget és adnak ízelítőt a régió kultúrájából, értékeiből. Népi együttesek bemutatkozója, népi kismesterségek bemutatója és vására, valamint könnyűzenei koncert csalogatja a látogatókat. A rendezvényt egy kiállítás is kíséri, amely a Debreceni Virágkarnevál történetét, legemlékezetesebb pillanatait eleveníti fel fotókon, Hogy is volt? címmel. A virágkocsik teljes pompájukban mutatkoznak be, ahhoz, hogy ez tökéletesen sikerüljön, komoly előkészületi munkára van szükség. A látványdíszítés titkaiba is betekintést nyerhetnek a kíváncsi szemek.

Debrecen egy hétre valóban a karnevál központjává válik. A város több pontja is bekapcsolódik az ünneplésbe, a Régi Városháza udvarán egy különleges kert, a Tündérkert várja az érdeklődőket. A varázslatos kertben tündérek, manók, koboldok és sok-sok érdekesség ejti rabul a látogatókat. A Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté változik, ahol a gyerekekért történik minden. Vérbeli táncosok káprázatos bemutatója ad ízelítőt a karneváli menetet kísérő csoportok műsorából és perdíti táncra a nézelődőket. Augusztus 16-21. között folyamatos programok várják a karneválra érkezőket. Lesz ősbemutató, mely Debrecen történetét meséli el táncba foglalva.

A Csokonai Színház művészei és a Debreceni Filharmonikusok közös műsora zenés utazásra invitálja a közönséget, de fellép az R-GO együttes, a karnevál sztárvendége Ali Campbell pedig, aki a UB40 együttes egykori frontembere, régi és új slágereivel teremt fantasztikus hangulatot. A karnevált augusztus 21-én Bobby McFerrin koncertje zárja, aki legújabb albumával érkezik a Cívisvárosba ? tudatta Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!