ZETApress

hírportál

Újabb MúzeumCafé

Megjelent a MúzeumCafé 17. száma. Hogyan emlékeznek meg a múzeumok a legnagyobb magyarról a Széchenyi-év kapcsán? Hazakerülhet-e Berény Róbert Amerikában őrzött Bartók-portréja? Hogyan lehet korszerűen és hitelesen bemutatni a Feszty-körképet? Jár-e Bereményi Géza múzeumba? Többek között ezekről a témákról olvashatunk.

Az Év magazinja díjjal kitüntetett múzeumi magazin Széchenyi Istvánnal a címlapon indul a lap, majd a szokásos sokszínű bevezető összeállítás (szerkesztői beköszöntő, hírek, kiállítás-tippek, weboldal- és könyvajánló) után az ausztriai Essl Múzeumba látogatunk, ahol a tulajdonos-mecénás legújabb projektje nyomán egy kiállítás segítségével ismerkedhetünk meg a világ tíz múzeuma kortárs képzőművészeti gyűjteményének különböző gyarapítási koncepcióival.

A Disputa rovatban Tokovics Tamás, az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója, Berecky Loránd művészettörténész, valamint két festményrestaurátor, Szentkirályi Miklós és Velledits Lajos fejti ki a véleményét arról, hogy szerintük hogyan kellene ma korszerűen, mégis szakmailag hitelesen bemutatni a Feszty-körképet, amelynek történetével ? már a Műhely rovatban ? Trogmayer Ottó muzeológus ismerteti meg az olvasókat.

Ezt követően egy Hódmezővásárhely mellett előkerült pénzlelet-együttest mutat be feltárója, majd a szegedi múzeum textilgyűjteményének megújulásáról számol be a restaurátor, megmutatjuk Berény Róbert Amerikában lévő Bartók-portréját, beszámolunk a XIX. századi hazai polgárosodást bemutató, most indult kiállítás-sorozatról, s végül olvashatják azt a levelet, amelyben egy ismeretlen megátkozta a Lánchíd építése miatt a legnagyobb magyart. Ez az írás már átvezet a lap központi témájához, a Széchenyi-év múzeumi eseményeit számba vevő összeállításhoz.

Az ezt követő Múzeumnegyedben ezúttal a mániákusan Bécset kutató Gerhard Roth könyve és kiállítása kapcsán elmélkedik György Péter a városok láthatatlan rétegeiről és ezek szerepéről a muzeológiában, beszámolunk a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet ? éppen lapzártánkkor egyelőre happy enddel végződött ? kálváriájáról, majd ellátogatunk az egyre nagyobb tömegeket vonzó nemzetközi kiállításokat szervező Csíki Székely Múzeumba.

A Múzeumőr rovatban a száz éve született László Gyulára, mint muzeológusra emlékezünk, bemutatjuk Tamás Esztert, a kalocsai Schöffer Múzeum új igazgatónőjét, Járó Márta restaurátor szakmája műhelytitkaiba avatja be az olvasót, Ledényi Attila műgyűjtő- és mecénás-tevékenységéről beszél, s végül Bereményi Géza rendező mesél Széchenyi-filmje és kedvenc múzeumai (nem létező) kapcsolatáról.

A lapot a szokásos nyolcoldalas angol cikkösszefoglalók zárják; és akinek van otthon egy piros-kék üvegű 3D-s szemüvege, az eredeti szépségében is láthatja magazinunk állandó illusztrátorának, Kovács Lehel grafikusművésznek e számunkhoz készített különleges rajzát ? írta Lévay Zoltán.

Szóljon hozzá!