ZETApress

hírportál

Hatvany Hatvanban

Egy modern klasszicista ? báró Hatvany Ferenc címmel látható szombattól a hatvani Hatvany Lajos Múzeumban a Magyar Nemzeti Galéria és a Hatvany Múzeum közös kiállításán.

Báró Hatvany Ferenc (1881?1958) műgyűjtő és festőművész október 1-ig látható kiállítása pénteken nyílt meg Hatvanban. A festő testvéréről elnevezett, idén 40 éves múzeum évfordulója alkalmából rendezett kiállítás lehetőséget teremt arra, hogy átfogó képet rajzoljunk a két világháború között rendszeresen kiállító, a kritikusok által számon tartott művész pályájáról.

A francia klasszicista és impresszionista festészet bűvöletében élő, saját festészetét is e minták, illetve Cézanne eredményei alapján kialakító művész pályáját egy színes, tanulmányi katalógus dolgozza fel. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 40 művet (festményt és grafikát) kölcsönöz a kiállításra, amelyben helyet kapnak a 2007-ben magántulajdonból részben a hatvani múzeumnak, részben a Magyar Nemzeti Galériának ajándékozott művek is. A kiállítás rendezője, megnyitója és a katalógus szerzője Szücs György, az MNG főigazgató-helyettese.

Szóljon hozzá!