ZETApress

hírportál

Megnyílt a Telep

Tegnap este fél 8-tól volt a Telep megnyitója a Gozsdu E udvarban, a Dob utca 16-ban. Első kiállító Sipos Marica szobrászművész, aki Lélegző szobrait hozta el. A kiállítást Lóska Lajos művészettörténész nyitotta meg.

Az alkotások legnagyobb részét az installációk képezik, amelyek jól leírják a művészeti központ misszióját, az interaktivitást. A megnyitó alatt az udvaron az S10 Sound System zenélt, a vetítést pedig a Rakéta Csoport biztosította.

A Telep a Godot Kávéház és néhány művészetek és szórakozás iránt elkötelezett barát lelkesedéséből megszületett 2010-es nyári projekt, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy egy újfajta interaktív térbe helyezve mutathassunk be eddig ismeretlen, vagy kevés lehetőséget kapott, különböző művészeti ágakat képviselő kortárs magyar alkotókat és munkáikat.

Az érdeklődők kedvükre szemlélődhetnek vagy akár részt is vehetnek, lényeg a közös alkotói cselekvés elősegítése. A közös alkotói tevékenységet mi magunk kezdtük el azzal, hogy belefogtunk ebbe a projektbe, mert mindannyian úgy gondoljuk, hiányzik Budapestről egy olyan városi tér, amelyben egyszerre elégíthetjük ki kultúra iránti igényünket és érezhetjük jól magunkat egy pohár bor, vagy egy korsó sör mellett.

A szórakozás és a kultúra jól megfér egymás mellett, hiszen a Telep a hét minden napján változatos programokat kínál. A szeptember 3o-ig tartó szezonban a hét két napján a Telep kertmozivá alakul, a Godot Kávéházas hagyományos mozi-estek nyárra helyszínt váltanak, és a szabadba költöznek. Napközben színházi- és táncelőadások kapnak teret az E udvarban, esténként DJ-k játszanak kellemes háttérzenét a fröccsök és limonádék elfogyasztásához.

A hétvégékre pezsdül fel igazán az élet, péntekenként kiállítás-megnyitókkal egybekötött bulikkal, valamint zenei programokkal borzoljuk a kedélyeket. Szombat délelőttönként művészekkel workshop-olhatunk, azoban nem elégszünk meg ennyivel, hiszen az esti buli után vasárnap a Gouba néven ismertté vált Gozsdu Bazár várja a képző- és iparművészeti tárgyak kedvelőit.

A Telep otthonosságához a Heroin Műhely alkotócsoport által készített egyedi berendezések járulnak hozzá. Tárgyaikra jellemző, hogy használt anyagokból dolgoznak, de a kényelemre, a praktikumra és a minőségi kivitelezésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A Telepen működő kávézó asztalaihoz és székeihez autógumit használnak.

Szóljon hozzá!