ZETApress

hírportál

Klímavédelem a Gödörben

A Bayer és a UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) hetedik alkalommal hirdette meg közösen klímavédelmi fotópályázatát, melynek központi témaköre a biodiverzitás, tehát a Föld élővilágának sokszínűsége ? tudta meg Vígh Alex.

A Mutasd meg a természet arcait! ? felhívással útjára indított fotópályázat célja felhívni az emberek figyelmét a biodiverzitás fontosságára, hogy megőrizhessük Földünk biológiai sokszínűségét, szimbiózisban éljünk a minket körülvevő élővilággal.

Idén a következő két témakörben lehetett nevezni a fotópályázatra: Lenyomat az élővilágon kategória ? az ember növény-és állatvilágra gyakorolt pozitív, megóvásra, szimbiózisra törekvő vagy esetleg negatív, romboló hatását ábrázoló alkotások; Színpompás természet kategória ? környezetkárosító hatásoktól, külső beavatkozásoktól mentes biológiai sokféleséget bemutató fotók.

Idén is közel kétezer rendkívül színvonalas alkotás érkezett be a fotópályázatra professzionális, amatőr és junior kategóriában, amely azt jelzi, hogy egyre többen foglalkoznak a klímaváltozás kérdésével, érzik érintettnek magukat és szeretnének aktívan részt is venni a klímaváltozás elleni küzdelemben. A pályázatnak tehát sikerült rámutatnia arra, hogy a klímavédelem, a növény- és állatvilág sokszínűségének megőrzése mindannyiunk felelőssége, ezáltal képes volt megmozgatni a fotóstársadalmat és az amatőr fotósokat is. Meggyőződésem, hogy ez a pályázat is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek gondolkodása megváltozzon saját környezetükkel és a jövő generációinak lehetséges életminőségével kapcsolatban ? tette hozzá Dr. Gerhard Waltl.

A fotópályázatról általában

A pályázók online tölthették fel alkotásaikat pályázati oldalra április 9-e és május 31-e között, emellett a zsűrizés is online zajlott, amit az érdeklődők a Fotóklikk.hu oldalán követhettek élőben.

A professzionális kategória nyerteseit 200 ezer forintértékű pénzjutalomban részesítettük, az amatőr illetve a junior kategóriák nyerteseit, illetve a közönség által legtöbb szavazatot kapott fotó készítőjét pedig Sony Alfa digitális fényképezőgépekkel jutalmaztuk. A szakmai zsűri véleménye szerint idén is kiváló pályamunkák érkeztek!

Június 4-én kerültek elbírálásra a beérkezett pályaművek a Bayer Hungária Kft. székházában. A zsűri, ahogy a korábbi években is, Dr. Juhász Árpád zsűri elnök vezetésével döntötte el, hogy kiknek sikerült az egyes kategóriában a legkiemelkedőbb képeket készíteni, azaz kik lettek az idei év kategória nyertesei. A zsűri további tagjai Dr. Kalotás Zsolt ? a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal Madártani Intézetének vezetője, a Magyar Természetfotósok Szövetségének alapítója; Eifert János ? a fotográfus szakma Magyarországon és külföldön egyaránt elismert képviselője, meghatározó egyénisége; Zsila Sándor – a NaturArt illetve a Természetfotósok Nemzetközi Szövetségének tagja, elismert fotográfus; Koszó Stammberger Kinga ? a GEO Magazin főszerkesztője.

Az előzsűrizés során nap, mint nap, elképedve konstatáltam, mennyi pályázó küldi be felvételeit. Ha az ember lelkiismeretesen kívánja összehasonlítani a fotókat, nem elég egyszer áttekinteni a több ezer képet. A zsűrinek ráadásul rendkívül nehéz dolga volt, ezt bizonyítja az is, hogy a pályázati kiírásban előre meghatározott 15 fotó helyett 26 pályázatot javasolt kiállítani ? mondta Dr. Juhász Árpád.

A 2010-es Bayer Klímavédelmi Fotópályázat nyertesei és a kiállítás

A zsűri által kiválasztott alkotások tegnap kerültek kiállításra kültéri installáció formájában az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park külső területén, a Gödörnél illetve július 4-e és július 31-e között a Bank Center Átriumában. A korábbi évektől eltérően – a kültéri kiállítással ? lehetőséget nyújtunk arra, hogy szélesebb közegek számára tudjuk a fotópályázat pályamunkáit megmutatni, s ezáltal felhívni a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésére.

Megszólalnak a nyertesek

Máté Bence a Professzionális Színpompás természet kategóriában, illetve Lenyomat az élővilágon kategóriában is nyertes pályázó Dísztollak, illetve Szárnyas krém libamájjal című fotóival: ? Aki ismer, tudja, hogy életformának választottam a természetfotózást. Képeimmel igyekszem segíteni a természetvédelmet. Munkám része, hogy olyan fotókat készítsek a természetről, melyek megszólítják, elgondolkodtatják az embereket. A Szárnyas krém libamájjal című kép, melyet a zsűri nyertesnek választott arra próbál rávilágítani, hogy a madarak gyakran kutakodnak az ember által kidobott hulladékokban. A táplálék reményében sokszor kerülnek kapcsolatba nem természetes alapú anyagokkal is, melyek veszélyt jelenthetnek számukra. A Dísztollak című képem pedig azt mutatja be, ahogyan a Kiskunsági Nemzeti Park tavában, emberi jelenlét nélkül, zavartalanul táplálkozhatnak a madarak.

Kovács András az Amatőr Lenyomat az élővilágon kategória nyertese A túlélő című képpel: ? Az általam készített fotó egy vörös rókát ábrázol, mely az egyik leginkább alkalmazkodni képes ragadozó emlősünk. Dacára a természetes élőhelyek folyamatos területi csökkenésének, a környezetszennyezésnek, természetes ellenségek híján a rókának napjainkban is jelentős állománya él Magyarországon.

Schaul Márton a Junior kategória nyertese a Naplementében? című képpel: ? Életemben először sikerült olyan fotót készítenem a leánykökörcsinről, amibe bele tudtam venni a Napkorongot, és nem égett ki. Az avarban lévő fűszálakat nem is próbáltam kitakarni, számomra így adja vissza a kép az este hangulatát.

A Bayer Klímanagykövetei

A fotópályázat örökös elnökéhez, Dr. Juhász Árpádhoz idén újabb klímanagykövetek csatlakoztak, Peller Mariann és Kucsera Gábor személyében. Mindhárman elhivatott környezetvédők és állatbarátok, így a pályázókat saját környezettudatos hozzáállásukkal és véleményükkel ösztönzik a versenyen való részvételre.

Dr. Juhász Árpád geológus, felfedező, fotós: ? Sokszor tapasztaltam, ha egy előadóteremben megkérjük a hallgatóságot, mondjanak néhány állatot, többnyire oroszlánt, elefántot, esetleg lovat, tehenet, szóval csupa nagytermetű állatot említenek. Pedig az állatvilágban döntő többségben vannak a parányok. Egykori gimnáziumi biológiatanáromtól tanultam ezt meg, aki először hívta fel a figyelmemet: ha erdőbe megyek, nézzek a lábam elé is, mert esetleg hangyák tucatját taposom halálra.

Hét évtizede járom az erdőket, réteket: s ezalatt virágok, fák, rovarok, madarak tucatjaival kötöttem barátságot. Minden ősszel meghallgatom a szarvasbikák bőgését és várom tavasszal a kakukkok hangját, utóbbiakét sajnos egyre ritkábban. És a virágok közt sem találok jó néhányat mostanában, olyan helyeken, ahol korábban mindig bőségesen nyíltak. Közülük néhányat már csak védett, titkos lelőhelyeken lehet megtalálni. Pedig unokáimnak is szeretném még megmutatni kedvenc fáimat, cserjéimet, virágaimat. Ezért is fontos nekem az élővilág sokféleségének megőrzése.

Peller Mariann műsorvezető: ? A növény- és állatvilág sokszínűségének megőrzéséért mi, emberek is felelősek vagyunk. Számos faj eltűnése a mi számlánkra írható, ezért tennünk kell azért, hogy ez változzon, és megőrizzük magunknak és gyermekeinknek a Föld élővilágát. Nem szeretném, ha dédunokáim csak felvételeken látnának olyan élőlényeket, amelyek valamikor benépesítették bolygónkat. Ha bármit tehetünk ezért, azt kötelességünk megtenni. Én legalábbis így érzek, ezért állok emellé a jó ügy mellé.

Kucsera Gábor világbajnok kajakozó: ? Nap, mint nap abban a szerencsében van részem, hogy azt csináljam, amit szeretek, és ott, ahol a legjobban érzem magamat, a vízen. Eveztem már a világ sok pontján, de még ma is rácsodálkozom, hogy mennyi szépséget rejt a természet. A víz szeretete arra sarkal, hogy ne csak csodáljam a természet szépségeit, de ha módom van rá, tegyek is a védelméért. Azért csatlakozom ehhez a programhoz, hogy az engem követő sportoló generációknak példát mutassak, és ők is szeressék és védjék a természetet.

Bayer: Science For A Better Life

A Bayer vállalatcsoport globális vállalkozás, melynek alapvető szakterületei az egészségügy, a táplálkozástudomány és a high-tech anyagok.A vállalat termékei és szolgáltatásai az életminőség javítását szolgálják. A Bayer ugyanakkor értéket teremt innovációi, növekedése és magas jövedelemteremtő képessége által. A vállalatcsoport, mint társadalmilag és etikailag felelős üzleti szervezet, a fenntartható fejlődés elkötelezett híve.

A gazdaságosság, környezettudatosság valamint a társadalmi felelősség egyforma súllyal szerepel a vállalati alapelvek és célkitűzések között. A 2009-es pénzügyi évben a Bayer 108 ezer-négyszáz alkalmazottat foglalkoztatott és 31,2 milliárd euró üzleti forgalmat ért el. A beruházásokhoz kapcsolódó ráfordítások elérték az 1,7 milliárd eurót, míg a K+F költségvetés 2,7 milliárd eurót tett ki. További információért látogasson el weboldalukra.

Szóljon hozzá!