ZETApress

hírportál

Hun imádság

A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű. Nem tudom, hogy tudtak-e róla, de a szíjvégen talált rovásírásos szöveg megfejtésére magyar rovásírás szakértő nyelvészt kértek fel! Előlünk mégis mindenáron eltitkolták, amíg lehetett ? tudta meg Rozs Borbála.

Istennek hála ma már nem lehet szinte semmit titokban tartani! Érdekesség, hogy az 1960-as évek elején szintén Kijevben (amiről ma már tudjuk, hogy Árpád nagyapja, Álmos őse: Ügyek fejedelem alapította, építette szabír magyar város híres szabír kovácsiparával. Ott készültek a csodálatos magyar szablyák.

Régészeti feltárás során a Magyar hegyen találtak 9000 darab rovásírással teleírt pergamentet tökéletes állapotban! A kutató régész Armatov akadémikus az egészet elküldte futárral a Magyar Tudományos Akadémiának úgy gondolván, hogy MI vagyunk a megfejtésében illetékesek. Őt száműzték Szibériába.

A kilencezer darab pergament pedig szőrén, szálán eltűnt! Mai napig semmit nem tudni róla! A finnugoristák hallgatnak (vagy lapítanak, mint az a bizonyos a fűben). Ma már kideríthetetlen, hogy megsemmisítették, vagy csak eltüntették, nem tudni. Talány kinek állt az érdekében?

Óriási, pótolhatatlan veszteség, mert minden bizonnyal hatalmas és teljesen autentikus információs tömeg állna rendelkezésünkre. A hazatérés vagy honvisszafoglalás előtti, alatti és utáni időkből. S még mennyi minden van, amit eltitkolnak, vagy éppen megsemmisítenek előlünk. Visszatérve az imához: gyönyörű! Nem hiába mondták a görögök, hogy a szkíták – hunok – magyarok tudnak a legszebben imádkozni Istenükhöz!

Hun imádság

Miatyánk Istenünk, bennünk van országod. Előttünk szent neved, törvény akaratod. Minden napunk gondját magadon viseled, bűneinket, mint másnak nekünk elengeded. Te kezed vezet kísértéseken át, s lefejted rólunk gonosz jármát. Tiéd a nagyvilág összes hatalma, üdve, mindöröktől kezdve legyen mindörökre – szól az ima, mely Krisztus után 410-460 körül keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva. A kijevi Nemzeti Múzeumban található.

Szóljon hozzá!