ZETApress

hírportál

Új főnök a Galériában

Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria új főigazgatója tájékoztatott terveiről. A megújulás előtt álló Magyar Nemzeti Galéria 2010-es kiállításai folytatják az intézmény elmúlt években megalapozott kiállítási stratégiáját. A tegnapi sajtótájékoztatón Rozs Borbála járt.

Továbbra is kiemelt fontosságú, hogy jelentős magyar művészeinkről monografikus kiállításokat rendezzünk, hogy a nemzetközi anyagot bemutató tárlataink a magyar művészettel összefüggésben jelenjenek meg, s hogy egyes korszakok művészetét új megvilágításba helyezzük ? mondta el az új főigazgató.

Emellett törekszünk arra, hogy a régi művészettől a kortárs művészetig lehetőleg minél több korszak anyagát tárjuk a látogatók elé. 2010-es kiállításaink közül a Kovásznai György életmű-tárlat egy majd harminc éve elhunyt ?kortárs? művész munkásságának nagyszabású bemutatója. Az olasz Fortunato Depero életmű-kiállításán az olasz futurizmus magyar avantgárd művészekre gyakorolt hatását is nyomon követheti a látogató, ezzel mintegy új kontextusba kerül mind Depero, mind a kortárs magyarok művészete.

Felicien Rops, a belga szimbolizmus nagy alakja Zichy Mihállyal való kapcsolata és Magyarországon készült grafikái miatt érdekes itt a Magyar Nemzeti Galériában. A modern magyar kereskedelmi plakát kiállítása, vagy a XIX. Nemzet és művészet. Kép és önkép című nagy bemutatónk egy-egy korszak, egy-egy műfaj, vagy tematika újszerű feldolgozását ígérik.

A középtávú, 2011-2013 közötti kiállítási stratégiánkban is ezt a hagyományt szeretnénk folytatni. Monografikus tárlataink sorát Markó Károly, Ferenczy Károly, Derkovits Gyula kiállításaival folytatjuk, s bizonyos értelemben ehhez kapcsolódik a Rippl-Rónai és Maillol barátságát feldolgozó bemutatónk is. Izgalmas tematikus tárlatnak ígérkezik 2013-as enteriőr-kiállításunk, vagy a Párizs és a közép-európai festészet kapcsolatát vizsgáló bemutatónk.

A közép-európai régió felé való nyitás része a kortárs horvát szobrászati kiállításunk. Szélesebb nemzetközi összefügést jelenít meg az 1945 utáni magyar művészemigrációról szóló tárlatunk. A címeres emlékek kiállítása a régi magyar művészetből meríti anyagát, a művészi grafika nagy korszakát áttekintő kiállításunk pedig egy igazi korszak-kiállítás, mely egyben betekintést nyújt gyűjteményeink rejtett kincseibe. Két kortárs művészeti kiállításunk pedig elsősorban esélyegyenlőségi szempontból érdemel figyelmet.

A magyar művészet külföldi reprezentációja szempontjából sorsdöntőnek ígérkezik idei októberi kiállításunk a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). Jóllehet itt a Szépművészeti Múzeumból válogatott kiállítási anyaggal együtt jelennek meg a magyar művészet remekművei, ettől a kiállítástól a klasszikus magyar művészet erőteljesebb elismerését várjuk. Folytatjuk erdélyi kiállításainkat is. A csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban rendezett kiállításaink mindig nagyszámú látogatót vonzanak.

Miközben kiállítási politikánk a Magyar Nemzeti Galéria értékes hagyományaira épít, a múzeum arculatában és megjelenésében olyan változások várhatóak, amelyektől azt reméljük, hogy a magyar képzőművészet legnagyobb gyűjteménye, itt a város legszebb helyén az eddigieknél nagyobb figyelmet és megbecsülést kap majd.

Első lépésként szeretnénk bemutatni új logónkat és új grafikai arculati terveinket. Az év utolsó harmadában pedig megkezdjük a méltán kritizált főbejárati fogadócsarnokunk átalakítását. Olyan bejárattal szeretnénk fogadni látogatóinkat, amely méltó kiemelkedő minőségű gyűjteményeinkhez, s amin keresztül vendégeink egy jó hangulatú, barátságos és komoly kulturális élményt nyújtó helyre lépnek be ? fejezte be az ismertetőt az új főigazgató.

Szóljon hozzá!