ZETApress

hírportál

Kórház a vár alatt

Több évtizedes álmából ébredt fel ma este a főváros első látogatható katonai kórháza és bunkere. A ?60-as évek óta érintetlen Sziklakórház a Múzeumok éjszakáján bárki által meglátogatható. Az ezer négyzetméternél is nagyobb alapterületű óriási kiállítás egy kalandos időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és a katonai bunkerek mára már szerencsére ismeretlen világába. A történelmet hatvannál is több élethű viaszfigura teszi élethűvé a sokat látott termekben.

Este 6-tól hajnali 2-ig ötpercenként indulnak a húszfős csoportok felkészült idegenvezetők kalauzolásával. Lejárat a Szentháromság téri üvegpalotánál van. Az érdeklődők odatalálását a felszínen hagyományőrző egyenruhába bújt fáklyás őrség segíti. Belépőjegyet a közelben is vásárolhatunk, mellyel az összes ma éjszaka nyitva tartó múzeumot meglátogathatjuk, s a különjárati autóbuszokra is felszállhatunk.

A Sziklakórház látogatói megnézhetik a Várhegy alatti egyedülálló barlangrendszer egy szakaszát. Láthatják azt a kutat, ahová a legenda szerint a hűtlen háremhölgyeket dobatták a török időkben a budai pasák. Megismerhetik az 1848-as szabadságharc honvédjeit kiszolgáló, a kor egyik legjobban szervezett sebesültellátását.

A tegnap déli sajtóbejáráson mi is megláthattuk az I. Világháború bakáinak ellátását és a hozzájuk kapcsolódó propaganda tevékenységet. Megismerhettük a II. Világháború alatt működtetett kórházat, annak hétköznapjait, legendáit és a hátországban ápolt sebesültek karácsonyát. Fokozatosan jutottunk el a mába, ahol a műtő, az előkészítő és a konyha ma is alkalmas lenne a sérültek ellátására.

Szóljon hozzá!