ZETApress

hírportál

Budai és gyöngyösi díjazottak

Ma délelőtt, a Múzeumok Majálisa megnyitója után 15. alkalommal került sor Az év múzeuma pályázat eredményhirdetésére és díjkiosztására a Magyar Nemzet Múzeum kertjében.

A bíráló bizottságot a pályázatot szervező Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület és a társkiíró szervezetek (Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya, Nemzeti Kulturális Alap szakmai kuratóriuma, ICOM /Múzeumok Nemzetközi Tanácsa/ Magyar Nemzeti Bizottsága, Magyar Nemzeti Múzeum) képviselői alkották. A tagok: Csorba Csilla, Deme Péter, Horváth László, Ihász István, N. Kósa Judit, Török Petra, T. Bereczki Ibolya, Zomborka Márta.

A testület ezúttal is a pályázó múzeumok beküldött információi és anyagai ismeretében, a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat megvitatva, az egyes intézmények 2009. évi tevékenységét sokoldalúan értékelve hozta meg döntését.

Az Év Múzeuma 2009 kitüntető címet és az ezzel járó pénzdíjat a HM HIM Hadtörténeti Múzeum. Budapest (főigazgatója Dr. Holló József, fenntartója a Honvédelmi Minisztérium) a magyar katonai hagyományok megmentése és megismertetése érdekében végzett sokirányú, kiemelkedő munkájával, látogatóbarát tevékenységével, valamint a Mátra Múzeum, Gyöngyös (igazgatója Dr. Füköh Levente, fenntartója a Heves Megyei Múzeumi Igazgatóságot fenntartó megyei önkormányzat) a teljes körű múzeumfejlesztéssel, a kiállításokhoz kapcsolódó muzeológiai és közművelődési munkájával nyerte el.

A fődíjak összegét és a lebonyolítás költségeit a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiumának pályázati támogatása biztosítja. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya különdíját a Matrica Múzeum, Százhalombatta (igazgatója Dr. Vicze Magdolna, fenntartója Százhalombatta Város Önkormányzata) kapta, a felújított és kibővített épületben rendezett magas színvonalú, látogatóbarát, interaktív kiállításért.

A Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum, Budapest (igazgatója Kiss Imre, fenntartója az Oktatási és Kulturális Minisztérium) nyerte el, sokszínű kiállítási programjaival és kulturális tevékenységével.

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága különdíját a Tiszazugi Földrajzi Múzeum, Tiszaföldvár (igazgatója Béres Mária, fenntartója a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatóságát fenntartó megyei önkormányzat) kapta, a felújított épületben megrendezett látogatóbarát állandó kiállítással és kiemelkedő múzeumpedagógiai tevékenységével.

A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelte ki a Nógrádi Történeti Múzeum, Salgótarján (igazgatója Dr. Szirácsik Éva, fenntartója a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése) a helyi társadalommal kialakított kapcsolatainak megújításáért; a Völgységi Múzeum. Bonyhád (igazgatója dr. Szőts Zoltán, fenntartója Bonyhád Város Önkormányzata) a kistérségben betöltött kulturális és foglalkoztatási szerepe elismeréseként.

2010. Vendégbarát Múzeumai

Internetes szavazás keretében május 5. és 13. között dönthetett a nagyközönség arról, hogy mely muzeális intézmények érdemeljék ki a 2010 Vendégbarát Múzeuma címet. A Magyar Turizmus Zrt. által, az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságával közösen meghirdetett Vendégbarát Múzeum Programban olyan intézmények versenyezhettek egymással, amelyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeznek látogatóik számára maradandó élményt nyújtani. Idén három kategóriában 23 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. A megmérettetésen indult múzeumokra közel 4000 szavazat érkezett.

Vendégbarát Múzeumok a turizmusért

A Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenységében kiemelt figyelmet kíván fordítani azon attrakciók népszerűsítésére, amelyek képesek a látogatók megváltozott igényeit kielégíteni, és így azon intézmények promóciójára, amelyek programkínálatuk bővítésével, újszerű, kreatív interaktív bemutatási módszerek, formák bevezetésével, a látogatóknak élményt nyújtó elemek segítségével bővítik az ismereteket. A vendégbarát múzeumok képesek felkelteni az érdeklődést a művelődés és a tanulás iránt is, ami mind a nemzetközi, mind a belföldi turizmus számára növekedési lehetőséget biztosít.

A Vendégbarát Múzeum Programot 2007-ben indította útjára a nemzeti turisztikai marketingszervezet az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságával közösen. A 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is sikerrel folytatódott Program célja, hogy segítségével az elmúlt években történt látogatóbarát fejlesztések híre eljusson mind a belföldi, mind a külföldi potenciális vendégekhez.

Az idei év legjobbjai

Idén három kategóriában 23 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. Az évi több mint harmincezer látogatót fogadó múzeumok kategóriában tíz, az évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriában öt, az évi kevesebb, mint ötezer látogatót fogadó kategóriában nyolc intézmény versenyzett egymással. A május 13-án, csütörtökön lezárult voksolás során a Vendégbarát Múzeumokra közel négyezer szavazat érkezett.

A szavazás alapján a nyertes múzeumok az alábbiak: Évi több mint 30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája: Városi Művészeti Múzeum, Győr. Évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája: Blaskovich Múzeum, Tápiószele. Évi kevesebb, mint ötezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája: Tiszalúci Tájház, Tiszalúc.

A nyertes intézmények népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága által rendelkezésre bocsátott keretösszeg erejéig segítséget nyújt. A kiírásnak megfelelően a kategóriák győztesei kétmillió, illetve 1,5-1,5 millió forint promóciós támogatásban részesülnek. A Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisa rendezvényen, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a díjakat Szűcs Balázs, az MT Zrt. marketingigazgatója adta át.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Az Év múzeuma Budán | ZETApress
  2. A 2010-es év múzeuma | ZETApress

Szóljon hozzá!