ZETApress

hírportál

Tüzes Éjszaka a százéves Vajdahunyadvárban

Különös időutazásra és valódi Tüzes Éjszakára várják látogatóinkat a százéves Vajdahunyadvárba, a tűz, szerelem, a mágia és természetesen a múzeumok ünnepén! A pogány hagyományú Szent Iván-éjen ? jövő szombaton ? megrendezett Múzeumok Éjszakája kitűnő alkalom a múzeumi sokszínűség bemutatására, régi és új összekapcsolására, így a Magyar Mezőgazdasági Múzeum közelebbi megismertetésére és a Vajdahunyadvár centenáriumi évfordulójának megünneplésére is.

A rendezvény minden évben új központi téma köré, általában egy aktuális időszaki kiállításra épül, ugyanakkor minden alkalommal számos egyedi, e fő témától független, a múzeum egyéb profiljával kapcsolatos program is helyet kap kínálatunkban. Az idei éjszakán az előzőeknél is több ötlettel várják az érkezőket. A repertoár gazdagsága megengedi, szinte megköveteli a csapongást, hiszen ebben az évben az udvari színpadon, a barokk épületben, a rejtett kerengőben egyaránt lesznek programok, amelyek természetesen az összes érzékszervünk figyelmére igényt tartanak.

Történelmi ételek, századfordulós jelenetek, exkluzív tárlatvezetések, egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtó csónakos vártörténet túrák; ezekkel kezdődik a sor. A következő, az olvasó figyelmére szintén számot tartó események pedig még mindig nem jeleníthetik meg a teljes palettát, hiszen a borkóstoló akadémia, a fáklyás vártörténeti séta, a tűzugrás, a szerelmi varázslás és bájitalkóstolás ? mindenféle bolondos és komoly program mellett ? nagyszerű vendégeket is üdvözölhetünk a színpadon: a Palya Bea Quintettet és a Balázs Elemér Gruopot.

A június 23-i éjszaka természetesen még sok egyéb meglepetést is tartogat, hiszen a tüzes mutatványosok és mesterek is megjelennek, a tüzesítő borokról és bájitalokról nem is beszélve. És mindeközben nem feledkezünk meg egy pillanatra sem arról, hogy ez a különlegesen szép épület, a Vajdahunyadvár, amely jól tudjuk, mindenkit elvarázsol, idén ünnepli századik születésnapját. Történetével, régi és új arcával az ünnepi alkalomból készült időszaki kiállításon és a hozzá kapcsolódó tárlatvezetésen ismerkedhetünk meg.

A pazar programkínálat azonban közös munka, cél, és erőfeszítés eredménye, hiszen a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Budapest Főváros XIV. kerület, Zugló Önkormányzata közös szervezésében kel életre. A zuglói kerületi Tűzfesztivál koradélutántól várja a családosokat és gyerekeket a ligetbe, a múzeummal közösen szervezett program pedig délutántól a hajnali órákig biztosít felejthetetlen élmény a hozzánk érkező látogatók és a magunk számára egyaránt.

Szóljon hozzá!