ZETApress

hírportál

Szent Iván éj a múzeumokban

Immár negyedik alkalommal rendezték meg idén, az év legrövidebb éjszakáján a Múzeumok Éjszakáját. Tegnap már 45 magyar város múzeumai tárták szélesre kapuikat a látogatók előtt. Csak Budapesten 49 helyszín több száz programja közül lehetett szemezgetni. Csónakos vártörténeti túra indult a Városligeti tavon, omnibusz hívta a Vasúttörténeti parkba a gőzmozdonyok szerelmeseit a Nyugati pályaudvar és az oktogon között. Kétszáz éves múmiákat láthattunk a Természettudományi Múzeumban a váci Fehérek templomának vendégkiállításaként. A BKV különjárati autóbuszain az egységes múzeumi belépő felmutatásával egész éjjel utazhattunk a különböző helyszínek között.

A Hadtörténeti Múzeum is alaposan felkészült. A Mercedes-Benz Classic Magyarország Egyesület (MBCM) szervezésében második alkalommal került megrendezésre a Budapest Classic Grand Prix, mely Budapest múzeumi nevezetességeinél mutatta be az oldtimereket. A rendezvényen százhúsz különböző típusú, műszakilag és esztétikailag is kiváló állapotú öreg autó indult. Az intézmény udvarán, valamint a Kapisztrán téren déltől ismerkedhettek meg testközelből a régi autók szerelmesei a versenyben induló járművekkel. A Múzeum belső udvarán a ?Szabadság, szerelem? című Andi Vajna-produkcióban szereplő harci- és gépjárművekkel lehetett találkozni. Az oldtimerek elvonulása után álltak rendelkezésre a filmben szereplő működőképes harc- és gépjárművek.

Határsértés emitt, könyvégetés amott

Az 1989 előtt Ausztria és Magyarország között létező határsávot is felépítették, vasfüggöny-részlettel, aknamezővel, infrakapuval, amelyen bárki áthaladhatott, ha tudott Ha valaki rálépett a (mű)fű alá rejtett gyalogsági aknákra, akár fel is robbanhatott. A hangszóróból ilyenkor valódi robbanás hangja hallatszott. A vasfüggöny leküzdése után még egy infrakapun is át kellett haladni, s akinek sikerült a szökés, az soron kívül eljutott az éjjellátó készülékekig. Ott a tavalyi év egyik legnagyobb sikerének számító speciális éjjellátó, katonai szemüvegeket és készülékeket bocsátottak szakembereik támogató felügyelete mellett látogatóik rendelkezésére.

Határőrizeti bemutatót is tartottak két hőkamerával felszerelt mikrobusszal. Az egyik a Budai oldalon, a Múzeumon kívül, a másik a belső udvaron, a kerítésen belül cirkált. Közben a Határőrség Zenekara toborzó sétát tartott a Budai Várban, majd a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtti félórás koncertet adott.

A Ráday utcában rendhagyó tárlót láthattunk. Múlt vasárnap nyílt volna meg Pataky Tibor Sorskönyvek című kiállítása, de a helyiséget vandál kezek az előző éjszaka felgyújtották. A szerző, akinek így egész élete munkája odalett, elkeseredett ugyan, de felállt a padlóról az övön aluli ütés után. Pár nap alatt újratervezte a kiállítást, így ott most Teljes könyvfogyatkozás címmel a vörös kakas pusztításán háboroghatunk. Szörnyű, amit ezek az emberbőrbe bújt állatok műveltek a könyvekkel, írtam a kiállítás vendégkönyvébe. Remélem, ezt nem gyújtották fel reggelre az oktalanul pusztítók!

Szóljon hozzá!