ZETApress

hírportál

Esztergomi újra nyitás

Megújult épülettel és látványraktárral nyit újra a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma. Ma ünnepélyes keretek között adták át a MNM Balassa Bálint Múzeum Pázmány Péter utca 13. szám alatt álló épületét – tudatták sajtósaik.

A megújult ingatlan az intézmény kiállítótermeinek és raktárhelységeinek ad ezentúl otthont. A felújítás az Együttműködés az esztergomi Balassa Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy kastély újbóli megnyitásáért című projekt keretén belül valósult meg.

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország program keretében megvalósuló projekt célja az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő esztergomi Balassa Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy kastély egyik szárnyának felújítása megtörténjen és a nagyközönség számára látogathatóvá váljon. A megnyitón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédet mondott Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere. A kiállítást és az épületet Erős Gábor országgyűlési képviselő adta át.

A megújult Balassa Bálint Múzeum állandó kiállítása – látványraktára – bemutatja Esztergom és környéke helytörténetét, nagy léptékben a kezdetektől egészen a XX. század közepéig. A tárlatban helyet kapnak a város és a környék kiemelt régészeti és történeti emlékei. A földszinti terekben restaurátorműhelyek és régészeti raktárokat alakítottak ki.

A megújult kiállítás új interpretációs eszközök és formák segítségével élmény-szerűen közvetíti a látogatók számára a múzeumi tartalmakat. A látogatói élményszerzés eszközei közül kiemelkedik a múzeumpedagógia, amely különleges alkalmat teremt elsősorban a fiatalabb generációk tagjai számára, hogy gyakorlati ismeretek által még közelebb kerüljenek a középkor világához, az akkor élt emberek mindennapjaihoz, eszközhasználatához.

A Garam-menti zselízi Esterházy-kastély északkeleti része újult meg és várja a látogatókat. Az épület lakóterei és kiszolgáló helyiségei előzetes bejelentkezés után vezetéssel látogathatók. A kastély kulturális turisztikai központként, valamint rendezvényhelyszínként is működik. A nagy múltú épület rendhagyó tanóráknak, kézműves foglalkozásoknak, koncerteknek és egyéb zenei eseményeknek egyaránt helyet ad.

A projekt az Európai Unió, Magyarország Kormánya, Szlovákia Kormánya és a Zselízi Önkormányzat támogatásával valósult meg. A 2.135.912,87 Euro összköltségvetés 85%-át – vissza nem térítendő támogatásként 1.815.525,93 Eurot – az Európai Unió biztosította. Kiemelt kedvezményezett a Magyar Nemzeti Múzeum, a szlovákiai kedvezményezett pedig a szlovákiai Zselíz Város Önkormányzata volt.

Szóljon hozzá!