ZETApress

hírportál

Új rekord a BÁV-aukción

Megdőlt a BÁV eladási rekordja: 81 millió forintért kelt el Kondor Béla: Várvédők című képe és szinte minden Zsolnayt és Rolexet elvittek a MOM-ban rendezett kedd-szerda esti aukción.

Kondor Béla utolsó, még magánkézben lévő nagyméretű alkotása került kalapács alá a BÁV 81. Művészeti Aukciójának tegnapi 2. napján. A Várvédők című mű jutalékkal együtt 81 millió 250 ezer forintért talált gazdára, mellyel új eladási rekordot állított be az aukciósház történetében.

A Zsolnay kerámiák és a Rolex órák most is nagyon népszerűek voltak, utóbbiból mindegyik elkelt. Az ékszereknél a fülbevalókban látták a legnagyobb fantáziát a licitálók, de mégis egy közel hatezer briliánst tartalmazó, variálható nyakék vitte el a pálmát, amit végül 12 és félmillió forintért vettek meg. A kétnapos árverési eseményen közel 450 tétel találta meg új tulajdonosát.

Több rekordot is megdöntött a Várvédők!

Kondor Béla: Várvédők című alkotása minden értelemben rekordernek számít a BÁV történetében, mivel az aukciósház eddigi legnagyobb kikiáltási áru tételének járó cím megszerzése után az eladási rekordot is bezsebelte. A II. világháború utáni festészet egyik legjelentősebb alakjaként ismert magyar művész alkotása ráadásul nem mást, mint Rippl-Rónai József: Kékruhás lány virágos kalapban című képének 2018-ban beállított 75 millió-hatszázezer forintos csúcseredményét körözte le, felállította az új, 81.250.000 forintos eladási árrekordot az immár 250 éves társaság történetében.

TOP 3: Rolex, bútorok, Zsolnay

A luxus időmérők között nem okoztak csalódást a Rolex gyár órái, mivel a licitre tűzött darabokból az összes gazdára talált. Köztük volt az aukció legmagasabb árról induló óra tétele, a hatmillió forintos Rolex President Day-Date arany férfi karóra is. A tárgycsoporton belüli a legnagyobb eladási arányt 91%-kal a bútorok tudták magukénak, de hasonlóan nagy népszerűségnek örvendtek a Zsolnay kerámiatárgyak is. Egy, a családi manufaktúrából származó szecessziós trombitavázát például közel hárommillió forintért viheti haza új tulajdonosa.

Megunhatatlan briliánsok

Az ékszerek iránti érdeklődés most is kiemelkedő volt, ami megerősíti a BÁV idei Műtárgybefektetési indexének adatait is. Legnépszerűbbnek a fülbevalók számítottak, szinte az összes pár elkelt, sőt a kategória legnagyobb áremelkedését is egy 30 modern csiszolású briliánst tartalmazó darab szerezte meg, amely majdnem hatszoros áron, 875 ezer forintért került új tulajdonosához. A legnagyobb figyelem mégis azt a közel 6000 drágakövet tartalmazó nyakéket övezte, mely 8,5 millió forintos induló árral került fel az aukciós listára. A különleges, akár karpereccé is alakítható ékszert végül 12,5 millió forintért viheti haza és variálhatja kedvére új gazdája.

A műtárgy, mint alternatív befektetési forma

A gazdasági bizonytalanságokkal párhuzamosan egyre jobban nő az alternatív befektetési lehetőségek, így a műtárgyak iránti igény is, amit a 81. Művészeti Aukció tapasztalatai is alátámasztanak. Az árverési esemény keddi 1. napján az ékszereké, ezüst műtárgyaké és a luxus óráké volt a főszerep, ezek közül pedig főleg a befektetési célból is jó választásnak számító tételek emelkedtek ki. A már említett Rolex órák mellett nagy sikert aratott az a Breguet Le Réveil du Tsar arany férfi karóra is, mely ötmillió forintról indult ugyan, de eladási jutalákkal együtt végül 8.750.000 forintért találta meg új tulajdonosát.

A női órák népszerűsége szépen reprezentálja, hogy a luxus időmérők piacán nem csak a férfiak mozognak otthonosan. Az órák közötti legmagasabb áremelkedést is egy, a klasszikus eleganciát képviselő Longines Evidenza női karóra érte el, mely 120 ezer forintról indulva végül 525 ezer forintért kelt el.

A történelemi értékektől a digitalizációig

A BÁV 250 éves története szorosan összefonódik a történelemmel, ezért nem meglepő, hogy az aukciósház árverésein rendszeresen előkerülnek kiemelt figyelmet érdemlő történelmi darabok. A mostani aukción például ilyen volt a Tisza-család hagyatékát képező 8 darabos ezüst műtárgy szett, melyeket végül ötmillió forintos áron ütöttek le.

A másik oldalon viszont ismét megmutatkozott az elmúlt évekre jellemző elektronikus licitálási lehetőségek egyre jelentősebb térhódítása, amikor Szepesi Kuszka Jenő: Falusi utca című műve kapcsán izgalmas, online licitharcot élvezhetett a közönség. Az árverés zárónapján jelenlévők feszülten figyelték, ahogy a 120 ezer forintról induló mű közel 12-szeres árral, jutalékkal együtt végül egymillió 625 ezer forintért kelt el a világhálón keresztül.

Már 250 éves a BÁV!

Az 1773-ban Mária Terézia által alapított BÁV Magyarország legnagyobb múltú jogfolytonosan működő vállalkozása. Az immár 250 éves múltra visszatekintő cég tevékenységét egyszerre jellemzi a tradíciókhoz való ragaszkodás és a folyamatos megújulásra való törekvés, biztosítva a dinamikus fejlődést és a modern kereskedelmi-pénzügyi világhoz való szoros kötődést. A BÁV Zrt. három üzletága: az 1920-tól működő BÁV Műkereskedelem; a magyar zálogpiacon a kezdetek óta vezető szerepet betöltő, csaknem 100 budapesti és vidéki fiókkal rendelkező BÁV Zálog; valamint a hazai műkereskedelmi oktatás és becsüsképzés központjának számító, fél évszázados múltra visszatekintő BÁV Akadémia.

Szóljon hozzá!