ZETApress

hírportál

Judit Haláltánca

Reigl Judit (1923-2020) eddig nem látható, utolsó grafikai sorozatának bemutatásával tiszteleg a száz éve született világhírű magyar képzőművész előtt a Szépművészeti Múzeum Haláltánc című, holnaptól szeptember 03-ig látható kiállítása. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Reigl Judit számára fiatalon a múzeum gyűjteményében látott alkotások jelentettek olyan inspirációt és igazodási pontokat, melyekhez később is folyton visszatért – mondta a tárlat délelőtti sajtóbemutatóján a múzeum főigazgató-helyettese. Elmondása szerint – a művész még életében megfogalmazott kérésének megfelelően – rajzai most együtt láthatók az azokat inspiráló művekkel, mások mellett Fra Angelico, Delacroix, Leonardo, Dürer, Gulácsy, Holbein és Courbet alkotásaival.

Vígh Annamária arra emlékeztetett, hogy Reigl Judit nyolc évtizeden át kivételes dinamizmussal dolgozott, élete utolsó éveiben, fizikai erejének csökkenésével azonban a festés helyett a rajz lett művészi kifejezése eszköze. Ekkor készült a Haláltánc című rajzciklus, amely ifjabb Hans Holbein azonos című 1526-os fametszet-sorozatának hagyományait követi, egyben Reigl saját haláltáncát is jelenti. – A művész úgy rajzolt, mintha naplót vezetne, mintha élettörténetét írná meg számunkra. Haláltánca többéves alkotói folyamat volt, melyben felidézte a félig megkopott vagy elfeledett, csak a lélek legmélyén megbúvó képeket – jegyezte meg a főigazgató-helyettes.

Petrányi Zsolt és Gát János kurátorok kiemelték, hogy az egymás mellé helyezett Reigl-grafikák és az azokat inspiráló képek révén a látogató olyan, egyedi összjátéknak lehet tanúja, amely a világ bármely múzeumában ritkaság. A Haláltánc-sorozatban öt év alatt 810 rajz készült, ezekben Reigl Judit egyszerre járja végig a művészet és saját élete történetét – mondták el a kurátorok. A Haláltánc című kiállítás szeptember 3-án vasárnapig látogatható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

Szóljon hozzá!