ZETApress

hírportál

Archív fotókat vár a vár

Legyen részese a Budavári Palotanegyed újjászületésének! A Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán felhívást tett közzé, ahol várnak minden olyan archív fotót, amely a Budavári Palotanegyedben készült – tudatták sajtósaik.

Az egykori uralkodói palota hamarosan visszakapja századfordulós homlokzatát és tetődíszeit, a belső tereinek egy része is korhűen születik újjá. A pontos újra-tervezést az eredeti elképzelések mellett a korabeli fényképek tudják a leginkább támogatni, mert több esetben a mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal valósították meg az elfogadott terveket. Ezen apró, de lényeges eltérések kiküszöbölésére a tervezőcsapat szakemberei folyamatosan gyűjtik a még fellelhető képi anyagokat a Budavári Palota II. világháborút megelőző és azt követő időszakából.

A tudományos igényű kutatás során eddig nem ismert képek is előkerültek már, az is előfordult, hogy hagyatékból bukkant elő egy fontos részletet is tartalmazó fotó. Remélve, hogy a legnagyobb gyűjtemények képanyaga mellett magánszemélyeknél is lehetnek a tervezés szempontjából nélkülözhetetlen képek, ezért felhívást tettek közzé.

Várnak minden olyan eredeti, vagy digitalizált fényképet, továbbá fotó negatívot, amely hasznos lehet a tervezőknek. A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán közzétett felhívás idekattintva megtekinthető. A képeket felajánlók jelentkezését a fotoadomanyok@varkapitanysag.hu emailcímre várják!

Szóljon hozzá!