ZETApress

hírportál

Modellek az üzletházban

A háromnapos országos Modell ? Makett Show már sínen van! Délelőtt 10-kor kezdetét vette az Új Buda Center több mint négyezer négyzetméterén a modell és makett kiállítás. A parkolóban a katonai díszelgő bemutató után elstartoltak a gyerekek vezette Roary versenyautók, hogy játszva sajátíthassák el biztonságos közlekedést.

Megérkezett az old timer IK180-as busz, a rendőrautó és a rendőrmotor, s a rendhagyó sárga színű trolibusz és egy tűzoltóautó is az érdeklődők kíváncsiságának kielégítésére várakozik a parkolóban. A színpadon fiatal zenészekből álló együttes, a Szandband fellépése várható, szombaton déli egy órától a negyvenfős Keil Ernő Fúvószenekar hangversenyére kerül sor.

A látványosan megrendezett kiállítás helyszínén rögtönzött beltéri légiparádé fogadta a megnyitó ünnepségre érkezőket. A vendégek egyértelmű úgy vélekedtek, hogy a szervezőknek, Nárai Juditnak és Pataki Lászlónak, nagyon kemény előkészítési munkát kellett végezniük, hiszen mindössze három hónap állt a rendelkezésükre. Ilyen minőségben, ilyen nagy területet elfoglalva megvalósítani a kiállítást, nemcsak a főváros XI. kerületében, hanem, országosan is igen figyelemre méltó teljesítmény. Ami itt az Új Buda Centerben látható, kipróbálható, kapható, az szinte egyedülálló!

Megszállott emberek a szervezők és a kiállítók egyaránt. A modellezők, makett építők az ország különböző pontjairól fáradtságot, időt nem kímélve érkeztek ide, hogy megosszák másokkal is azt az élményt, tudást, szeretetet, amelyek nélkül csodára méltó kicsiny világuk, falvaik, hegyeik, vasútvonalaik, mozdonyaik, repülőgépeik, autóik nem válhattak volna kézen foghatóvá.

A terepasztalokon, az egyiknek hossza meghaladja a száz métert, jövő-menő vasúti szerelvényeket ?szüleik? analóg és digitális technikával mozgatják, a gépkocsikat, teherautókat, harci járműveket, tankokat és a repülőgépeket pedig rádióirányítással vezérlik. És a kis járművek, gurulnak, zakatolnak, szállnak, repülnek, más darabok pedig a vitrinekben elevenítik meg a repülés, az autózás, a közlekedés történetét.

A megnyitó napján egy véradó busz várja az önkéntes véradókat, vasárnap pedig a Vöröskereszt segítségével az érdeklődőknek alkalmuk lesz sebimitációs bemutatón keresztül megismerkedni néhány alapvető elsősegélynyújtó fogással, vérzéscsillapítással, fektetési módokkal, valamint lélegeztető fantomon gyakorolhatják az újraélesztés folyamatát. Az egészség pavilonban folyamatosan koleszterin, vérnyomás és vércukorszint mérésére van lehetőség.

Ünnep ez a hétvége az Új Buda Center tetején, s lenn a parkolóban, ünnep az építőknek, ünnep a gyerekeknek, ünnep a családoknak. Amikor a látogatók a rendezvényről távoznak élményviláguk egész biztosan gazdagabb lesz, a gyerekek jobban odafigyelnek a mindennapi közlekedésükre, s lehet, hogy sokan nekiállnak és megépítik ők is saját kis világukat.

Szóljon hozzá!