ZETApress

hírportál

Anikó az A10 Átriumban

Tegnap este nyílt meg az Aranytíz Kultúrházban a Rejtett szemek – In memoriam Almási Anikó című kiállítás a regisztrált meghívottaknak. A május 18-án csütörtökig látható tárlatot Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész nyitotta meg. Közreműködött: Balázsovits Edit Jászai Mari-díjas színésznő, Almási Éva Kossuth-díjas színésznő lánya.

Almási Anikó (1946-2010), Almási Éva húga a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát filmvágó szakon, majd a Magyar Televízió Zenei Főosztályán dolgozott 1992-ig. Maradandó zenés- és portréfilmek sokasága kötődik a nevéhez. Lánya, Füredi Anikó 1986-os születése után megvalósíthatta gyermekkori álmát, amely egy másik művészeti ághoz, a képzőművészethez kötődött: az agyag megmunkálásába fogott. A kezdetben csak saját maga örömére készített kerámia művei hamarosan szélesebb körben is ismertté váltak, szakmai körökben is elismeréssel adóztak tehetsége előtt.

Műveinek szépsége már akkor is sokakat magával ragadott, kiállításain nagy sikert aratott alkotásaival és teljesen újszerű, eredeti stílusával, kerámiáinak apró részletekig kidolgozott, harmonikus, érzékeny formáival és színeivel. A lehunyt szemű nők, az emberi szemű lovak, a nőies, csipkés formák és a belső világot tükröző mélység mind az ő törékeny, csodálatosan finom és érzékeny lelkének egy-egy megnyilvánulása.

Sajnos, ez a gyönyörű életmű 13 éve tragikusan lezárult. Örökösei szeretnék, ha ez a felbecsülhetetlen érték, amit ő örökül hagyott, közkinccsé válna és minél többen megismernék ezt a szépséget és harmóniát, amit a kerámiák sugároznak. Ezért az ő emléke előtt tisztelegve jött létre az In Memoriam Almási Anikó című gyönyörű album, a weboldal és a tegnap megnyílt kiállítás, melyekben egy válogatás tekinthető meg azokból a művekből, amelyek leghívebben tükrözik a lényét, művészi és emberi egyéniségét egyaránt.

1 hozzászólás

  1. Balázsovits Lajos július 19-én szerdán hosszan tartó súlyos betegségben 76 évesen elhunyt. A nemzet színészét a KIM és a Nemzeti Színház is saját halottjának tekinti. Almási Anikó sógorát augusztus 29-én kedden 15 órakor búcsúztatják tisztelői a Kerepesi Temető ravatalozójában.